29. tjedan suvremenog plesa

29. tjedan suvremenog plesa

Zagreb i Split će od 21. svibnja do 3. lipnja biti domaćini 29. tjedna suvremenog plesa te konferencije i izvedbene platforme u okviru EU projekta Beyond Fronta: Bridging New Teritories. Izvedbe će se moći pogledati u Zagrebačkom plesnom centru, koji će biti centralna lokacija Festivala, HNK-u, ZKM-u, SC-u, Gavelli te MSU.

Ovogodišnje, 29. izdanje Tjedna suvremenog plesa posebice ističe dva svjetska plesna hita: ‘The Rodin Project’, najnoviji projekt engleske megazvijezde suvremenog plesa Russella Maliphanta, te ‘Posvećenje proljeća’ kanadske plesne femme fatale i miljenice međunarodne plesne publike Marie Chouinard.

Zahvaljujući suradnji s British Councilom, Festival predstavlja i nova imena britanske plesne scene poput engleskih umjetnika Toma Dalea i Billiy Cowieja koji rade s novim medijima, a čiji su video performansi te korištenje novih tehnologija (uključujući 3D tehnologiju) oduševili publiku Edinburškog festivala.

U suradnji s Talijanskim kulturnim Institutom, Festival predstavlja izložbu plesnih fotografija doajena talijanske fotografije, Eura Rottelija, te najnovija ostvarenja koreografkinje Simone Bertozzi.

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Austrija. U suradnji s prestižnom plesnom organizacijom Tanzquartier  iz Beča i Austrijskog Kulturnog Foruma, bit će predstavljen presjek aktualne austrijske plesne scene i produkcije koje trenutno osvajaju svjetske pozornice. Od poznatih nam autora poput Milli Bitterli, Saskie Hölbling, tu su i prošlogodišnji festivalski ‘mezimci': Liquid Loft s predstavom Talking Head, nova europska senzacija The Loose Collective s predstavom Here Comes the Crook (urnebesni spoj mjuzikla, suvremenog plesa te fizičkog teatra)  te mladi autor Luke Baio koji svoju predstavu ‘Shoot Me’ gradi na temeljima nijemog filma i vještine iluzionizma.

Po prvi puta, hrvatskoj publici će Festival predstaviti izuzetnog i samozatajnog francuskog koreografa Didier Therona iz Marseilla, i to s poetičnom, senzualnom i dojmljivom predstavom koja ovog 56-godišnjaka predstavlja kao izuzetnog izvođača, ali i koreografa inpiriranog Ravelovim Bolerom na čiju glazbu stvara koreografiju za četiri muškarca. Didier je svoju plesačku karijeru gradio u trupama Merce Cunninghama i Dominique Bagoueta.

Od domaćih plesnih autora i skupina predstavit će se: Liberdance koji ove sezone surađuju s koreografom Antonom Lachkyem iz poznate belgijske skupine Les Slovaks, De facto kreativni dvojac Saše Božić i Petre Hrašćanec te zagrebačka premijera Puljanke Roberte Milevoj, prošlogodišnje dobitnice festivalske producentske nagrade. Tu su još i autori / skupine poput Marjane Krajač/Sodaberg, Sandre Banić, Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec, BadCo…

Posebno se izdvaja hrvatska premijera koreografkinje Jasne Vinovrški, koja posljednjih godina uspješno djeluje u Njemačkoj.

Od popratnih, ali ne manje bitnih aktivnosti, tu je premijera jednog od ponajboljih dokumentarnih filmova: australski film ‘Life  in Movement’. To je emotivno snažan,  dinamičan dokumentarac koji se bavi plesnom trupom Tanje Liedtek nakon njezine smrti, tj. svjetskom turnejom s predstavama koje je ona koreografirala. Film se premijerno prikazuje u suradnji s novim partnerom Dokukinom.

Festival je početna stanica projekta Beyond Fronta: Bridging New Teritories – u okviru kojega će se održati i konferencija plesnih organizatora srednjoeuropske regije uz popratne sadržaje poput promocije izbora najnovije selekcije iz europske plesne publicistike.

Navedeno predstavlja samo dio bogate ponude 29. tjedna suvremenog plesa, koji uključuje i popratna događanja, radionice, filmske projekcije i razgovore s umjetnicima u festivalskoj ‘bazi’, Zagrebačkome plesnom centru, u Ilici 10.

Ulaznice za sve predstave, kao i posebne festivalske propusnice i kompleti s popustom, u prodaji su u Zagrebačkom plesnom centru već od 2. svibnja, dok će se ulaznice za izvedbe u Splitu moći nabaviti sat vremena prije izvedbe.

Tjedan suvremenog plesa (TSP) najvažniji je i najznačajniji projekt Hrvatskog instituta za pokret i ples (HIPP). Festival je tijekom proteklih 28 godina postojanja prezentirao više od 700 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 60-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


9 − = 7

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>