Organi se bude i spavaju – saznajte kada

Organi se bude i spavaju – saznajte kada

Kineska medicina savjetuje raspodjelu aktivnosti po satima jer svaki organ u ljudskom tijelu ima svoj unutarnji sat i vrijeme kada je na svom vrhuncu, odnosno kada mu je vrijeme za odmor…

3–5 h

Rano ujutro pluća su najaktivnija pa je tada, iako vam se možda čini neprirodno, odlično vrijeme za vježbanje. Kinezi tada prakticiraju thai chi, vježbe usmjerene na disanje.

7–11 h

Trbuh i gušterača također su najaktivniji u prvom dijelu dana pa nutricionisti savjetuju: doručkujte kao kralj, ručajte kao princeza, večerajte kao siromah.

9–11 h

Mnogi se lakše koncentriraju prijepodne jer misaonim procesima upravlja slezena koja najveći potencijal ima ujutro. Ovo je vrijeme idealno za posao.

13–15 h

Odmorite se kratko poslije ručka. Energija u ekstremitetima opada i koncentrira se oko probave, tj. organizam crpi energiju iz hrane. Tada se osjećamo pospano.

19–21 h

Kako bismo bolje zaspali, prije sna se treba opuštati. Tada epifiza luči manje serotonina, hormona koji kontrolira apetit i kardiovaskularni sustav, a počinje proizvoditi melatonin koji nam pomaže da zaspimo.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ 1 = 6

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>