25 Travanj 2012
Smogovci – Udruga navijača Cibone : Draga Cibono, sretan ti 66. rođendan!

Na jučerašnji dan (24. travnja 1946.) osnovan je klub pod imenom Sloboda.

Wikipedia kaže da je klub u početku često mijenjao ime (Zagreb, Vihor, Polet), da bi 1950. pristupio SD Lokomotiva i uzeo njihovo ime. Iz Lokomotive istupaju 1975. i uzimaju sponzorsko ime Cibona (prehrambeni koncern koji su činila zagrebačka poduzeća “Kraš”, “Franck”, “Badel” i “Voće”). Ime samog sponzora dolazi, po jednima od tal. cibo = hrana, a po drugima dobilo je po spoju riječi CI(korija)-BO(mbon)-NA(ranča), a pravo ime dolazi od spojenice iz latinskog “cibus bonus”, koje znaći “dobra hrana”, po tome je dobio koncern ime.

U samom početku promjene imena, zbog mlade ekipe kakva je Cibona bila i prema Mirku Novoselu, koji je bio alfa i omega kluba, kružio je šaljivo značenje imena: C(icibanski) I(nstitut) B(asketskog) O(ca) N(ovosel)A. Ime Cibona toliko se ukorijenilo među navijačima da se održalo i do danas, unatoč činjenici da se prehrambeni koncern po kojem su dobili već poodavno raspao.

Klupski nadimak je Vukovi s Tuškanca, jer je tadašnja Lokomotiva prije izgradnje današnje Košarkaške dvorane Dražena Petrovića igrala na igralištu na Tuškancu. Boja dresa im je plava. Navijači im skandiraju “heja-heja cibosi” što je modifikacija originalnog navijanja “heja-heja-lokosi” dok se klub zvao Lokomotiva.

Smogovci – Udruga navijača Cibone

Udruga navijača Cibone osnovana je 4.3.2011. godine, a osnovali su je studenti razočarani situacijom u kojoj se klub našao. Najveća želja na početku je bila da se spasi Cibona, brand koji je nekad harao Europom, a uz to i bodrenje kluba kad god je to moguće. S početkom sezone 2011/2012 kako je bilo sve više članova, počelo se raditi vrlo ozbiljno, a izvedena je i prva koreografija protiv Partizana. Na toj utakmici Udruga navijača Cibone  dobila je  svoje ime iza kojeg danas svi stojimo, a to su Smogovci.

Zašto Smogovci? Zato što su Smogovci poput Cibone jedan veliki brand grada Zagreba, veliki ljubitelji Cibone, a vjerojatno je svima poznata scena gdje mali Bongo pomaže Ciboni. Glavni cilj Smogovaca je vratiti staru atmosferu u Draženov dom -  atmosferu bez divljaštva, huliganstva  i bezobraznih ispada, ozračje koje će privući što više djece i mladih da shvate što Cibona znači ne samo za Zagrepčane, već i za sve Hrvate.

Smogovci u dvije rečenici, ukratko:

“Promičemo zdravo sportsko navijanje, protiv smo bilo kojeg oblika vandalizma i huliganizma. Mi smo jedna zdrava, apolitična skupina koja broji oko 100 članova…”

(Čovjek iznutra nam off the record kaže kako imaju i značajan udio djevojaka ;))

Povodom Cibonina 66. rođendana Udruga navijača Cibone Smogovci zaželjela je svom najdražem klubu sve najbolje.

“Život s tobom nije uvijek bio med i mlijeko, ali uz tebe smo odrastali i voljeli te. Ne samo mi, to su činili naši očevi i djedovi, a to će jednog dana činiti i naši unuci. Suze, krv i znoj nisu nam bili nepoznanica, ali ti si nas ispunjavala ponosom kad bi nas primila u svoj zagrljaj – osjećali smo da smo tvoji i da si ti naša. Europu si pokorila dva puta, svi te gledaju s poštovanjem, a Hrvati, čini se, ni ne znaju što znači imati te. No ti si jaka jer u protivnom ne bi mogla opstati. I kad si izgubila jednog od najdražih sinova, Dražena, nastavila si se boriti jer znaš da je to dio puta do zvijezda. Bilo je onih koji su radili protiv tebe i htjeli te izbrisati, ali ti si se uvijek opirala i sada si na putu da ponovno blistaš punim sjajem, što ti mi od srca i grla silno želimo! Draga Cibono, sretan ti 66. rođendan!

Uvijek tvoji Smogovci  “

Smogovci na Fejsu

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>