Dan je odmah ljepši nakon jutarnje doze – KOFEINA

Dan je odmah ljepši nakon jutarnje doze – KOFEINA

“Zapravo živnu oko pola pet ujutro”, kaže vlasnik kluba Simon Patrick. “Tad počne navala na Red Bull. Kažu: ‘Popio sam osam Red Bullova – letim!’ Plesali bi bez prestanka 24 sata. U sedam ujutro jedva ih izguramo van.”

Kofein se nalazi na listi zabranjenih sredstava kada je u pitanju doping kontrola, ali u količini koju je nemoguće unijeti u organizam ispijajući kave (trebalo bi u jednom danu popiti 300-tinjak espressa, što se može smatrati nemogućim).

Drugim riječima, ukoliko sportaš na doping kontroli padne zbog prekomjerne količine kofeina u organizmu, znači da ga je unio direktnim putem preko šprice u krv (intravenozno). Što će reći da dvije, tri kavice pred trku nemaju praktički nikakve veze sa zvaničnim dopingom. Još dvije stvari svrstavaju kavu daleko ispred pravog dopinga – lako ju je pronaći i cijena joj je apsolutno prihvatljiva.

Mnogobrojne studije su dokazale da prisustvo kofeina u organizmu može povećati njegovu izdržljivost za 10-15%.

Dobre strane kofeina

Kofein djeluje kao stimulans, diuretik i blagi laksativ. Mnoge ljude oslobađa teškoća izazvanih astmom, a sadržan je i u nekim lijekovima protiv migrene. Pojačava lučenje hormona gušterače, sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca, stimulira rad srca i lučenje kiseline u želucu.

Kofein, među ostalim, pojačava brzinu i intenzitet disanja, mišićima omogućuje dopremu veće količine kisika, te smanjuje osjećaj umora. Kofein je psihoaktivna supstanca i kao takav potiče misaone procese i olakšava pamćenje. Poboljšava koncentraciju i reflekse, te sposobost ponavljanja određenih radnji bez dosade.

Kofein poboljšava koordinaciju tijekom izvođenja složenijih zadataka kao što je upravljanje automobilom i drugim vozilima ili strojevima. Kofein počinje djelovati nakon 15 – 30 minuta od unošenja u organizam. Djeluje 5–6 sati, a kod pojedinih osoba i nakon 10 sati. Izlučuje se iz organizma najviše putem mokraće (do 75%).

Loše strane

Uz dobre strane, kofein ima i nekoliko loših. Pretjerana količina kofeina može izazvati niz neželjenih pojava. Kod nekih osoba izaziva nesanicu, depresiju, probavne smetnje, drhtavicu, iritaciju i uznemirenost, a uzrokuje i suženje malih krvnih sudova.

Količina kofeina u tijelu ne bi smjela biti veća od 0,5 g (4 – 5 šalica kave dnevno). Liječnici kažu da ne bismo smijeli dnevno unijeti više od 400 – 450 miligrama kofeina. Ako je količina kofeina veća, rizik od aritmije srca, grčeva i problema s disanjem raste. Fatalna razina kofeina u krvi koja može izazvati smrt, prema tvrdnjama liječnika, iznosi 10 g, što odgovara količini od 75-100 šalica kave.

Jeste li znali
  • Amerikanci popiju 400 milijuna šalica kave na dan.
  • Kava je prva stavka u svjetskoj trgovini, ulje je na drugoj. 
  • Kofein je prvi put izoliran iz kave još 1820.godine. Nalazi se u 60 različitih biljaka kao što su zrnca kave, listići čaja, guarana i drugi. 
  • Podiže razinu dopamina pa potiče osjećaj sreće. 
  • Ujedno i blokira receptore adenozina što nas spriječava da zijevamo. 
  • Ima trenutačni učinak podizanja razine razumjevanja i memorije. 
  • Utječe na ista područja u mozgu kao i kokain i amfetamin ali slabijim intezitetom. 
  • 12 000 tona kofeina je konzumirano svake godine. 
  • Potvrđeno je i da beskofeinski proizvodi sadrže kofein, najčešće nešto malo manje od 2,5%. 
  • Najinteresantnije možda od svega jest činjenica da je kofein konuzmirao i Hitler primajući inekcije kako bi imao dovoljno energije da izdržai posljednje dane 2. svjetskog rata.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ 1 = 8

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>