JUTARNJI RITUALI Dan je odmah ljepši nakon jutarnje doze kofeina

JUTARNJI RITUALI Dan je odmah ljepši nakon jutarnje doze kofeina

“Zapravo živnu oko pola pet ujutro”, kaže vlasnik kluba Simon Patrick. “Tad počne navala na Red Bull. Kažu: ‘Popio sam osam Red Bullova – letim!’ Plesali bi bez prestanka 24 sata. U sedam ujutro jedva ih izguramo van.”

Kofein se nalazi na listi zabranjenih sredstava kada je u pitanju doping kontrola, ali u količini koju je nemoguće unijeti u organizam ispijajući kave (trebalo bi u jednom danu popiti 300-tinjak espressa, što se može smatrati nemogućim).

Drugim riječima, ukoliko sportaš na doping kontroli padne zbog prekomjerne količine kofeina u organizmu, znači da ga je unio direktnim putem preko šprice u krv (intravenozno). Što će reći da dvije, tri kavice pred trku nemaju praktički nikakve veze sa zvaničnim dopingom. Još dvije stvari svrstavaju kavu daleko ispred pravog dopinga – lako ju je pronaći i cijena joj je apsolutno prihvatljiva.

Mnogobrojne studije su dokazale da prisustvo kofeina u organizmu može povećati njegovu izdržljivost za 10-15%.

Dobre strane kofeina

Kofein djeluje kao stimulans, diuretik i blagi laksativ. Mnoge ljude oslobađa teškoća izazvanih astmom, a sadržan je i u nekim lijekovima protiv migrene. Pojačava lučenje hormona gušterače, sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca, stimulira rad srca i lučenje kiseline u želucu.

Kofein, među ostalim, pojačava brzinu i intenzitet disanja, mišićima omogućuje dopremu veće količine kisika, te smanjuje osjećaj umora. Kofein je psihoaktivna supstanca i kao takav potiče misaone procese i olakšava pamćenje. Poboljšava koncentraciju i reflekse, te sposobost ponavljanja određenih radnji bez dosade.

Kofein poboljšava koordinaciju tijekom izvođenja složenijih zadataka kao što je upravljanje automobilom i drugim vozilima ili strojevima. Kofein počinje djelovati nakon 15 – 30 minuta od unošenja u organizam. Djeluje 5–6 sati, a kod pojedinih osoba i nakon 10 sati. Izlučuje se iz organizma najviše putem mokraće (do 75%).

Loše strane

Uz dobre strane, kofein ima i nekoliko loših. Pretjerana količina kofeina može izazvati niz neželjenih pojava. Kod nekih osoba izaziva nesanicu, depresiju, probavne smetnje, drhtavicu, iritaciju i uznemirenost, a uzrokuje i suženje malih krvnih sudova.

Količina kofeina u tijelu ne bi smjela biti veća od 0,5 g (4 – 5 šalica kave dnevno). Liječnici kažu da ne bismo smijeli dnevno unijeti više od 400 – 450 miligrama kofeina. Ako je količina kofeina veća, rizik od aritmije srca, grčeva i problema s disanjem raste. Fatalna razina kofeina u krvi koja može izazvati smrt, prema tvrdnjama liječnika, iznosi 10 g, što odgovara količini od 75-100 šalica kave.

Jeste li znali

  • Amerikanci popiju 400 milijuna šalica kave na dan.
  • Kava je prva stavka u svjetskoj trgovini, ulje je na drugoj. 
  • Kofein je prvi put izoliran iz kave još 1820.godine. Nalazi se u 60 različitih biljaka kao što su zrnca kave, listići čaja, guarana i drugi. 
  • Podiže razinu dopamina pa potiče osjećaj sreće. 
  • Ujedno i blokira receptore adenozina što nas spriječava da zijevamo. 
  • Ima trenutačni učinak podizanja razine razumjevanja i memorije. 
  • Utječe na ista područja u mozgu kao i kokain i amfetamin ali slabijim intezitetom. 
  • 12 000 tona kofeina je konzumirano svake godine. 
  • Potvrđeno je i da beskofeinski proizvodi sadrže kofein, najčešće nešto malo manje od 2,5%. 
  • Najinteresantnije možda od svega jest činjenica da je kofein konuzmirao i Hitler primajući inekcije kako bi imao dovoljno energije da izdržai posljednje dane 2. svjetskog rata.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ 1 = 7

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>