Energetski televizori: štedljiviji, skuplji i bolji

Energetski televizori: štedljiviji, skuplji i bolji

Ako se i vi ubrajate u prosječni dio svjetske populacije, zasigurno prvo što učinite kada dođet kući je da –  otvorite prozor… Ali ne onaj prozor na koji mislite, nego prozor u svijet. Tu malu (zapravo, sve veću) crnu kutiju – televizor.

Kad narastem bit ću televizor

Parola koja je svojevremno bila obična zezancija, danas je postala surova stvarnost. Vrijeme uključenosti televizora iz godine u godinu sve više raste.

U kućanstvima, i na drugim mjestima, ima sve više televizora a kupnja novog se događa približno svake pete godine.

Procjenjuje se da u Europi danas ima oko 213 milijuna televizora u upotrebi. Obiteljski domovi nerijetko imaju dva televizora (ili više!) i sve više potenciranju međusobnu otuđenost.

Energetsko označavanje televizora

Televizori su sve duže uključeni, sve ih se više prodaje i vidljiv je trend kupnje sve većih ekrana. Sve to znači i veću potrošnju električne energije. Stoga  je  Europska Komisija potakla uvođenje energetskih standarda i za televizore. Istraživanje u GfK Retail and Technology pokazuje da potrošači kod kupnje novog televizora uz pažnju na cijenu sve više trebaju obratiti pozornost i na visinu potrošnje električne energije.

Energetsko označavanje televizora (od klase A/niska potrošnja do G/visoka potrošnja  struje) stupa na snagu u svim Europskim zemljama s krajem ove godine, te Europska Komisija vjeruje da će to potaknuti potrošače na kreiranje što “zelenijeg” TV tržišta.

Štedljivi televizori

Smjer u kojemu razvoj televizora ide, stoga je razumljiv. Kako sve više vremena provodimo ispred njega, trebamo računati na smanjenje potrošnje energije i smanjenje štetnog zračenja.

Prosječan Hrvat provede četiri sata dnevno, ili 28 sati tjedno, gledajući televizijski program, pokazalo je izvješće Organizacije za suradnju i razvoj (OECD). Dakle, tijekom cijelog životnog vijeka tipičan Hrvat provede više vremena gledajući TV nego na poslu.

Osim Amerikanaca, koji pred TV provedu dvostruko više od svih na svijetu, te Grka, Hrvati su, uz Dance i Poljake, u samom vrhu.

Spontana pažnja potrošača i pomak prema štedljivim televizorima pojavljuje se već u posljednje dvije godine, posebno kada se radi o većim ekranima

.Za pretpostaviti je da će nova regulativa još veću pažnju potrošača usmjeriti upravo na “zeleno ponašanje” i financijske prednosti zbog manje potrošnje električne energije.

U posljednjih sedam godina potrošnja jednog ekrana od 42 inča, kod uključenosti od 4 sata dnevno, apsorbira oko 30% ukupnog troška za struju. Premda se ovaj podatak odnosi na Njemačku slična je potrošnja i u ostalim zemljama Europe.

Energetski efikasan televizor danas je oko 50 eura skuplji od onog s velikom potrošnjom ali, ako se promatra njegovo korištenje kroz slijedećih 7 godina, dobiva se ušteda od oko 200 eura samo za  nižu potrošnju električne struje.

Te spoznaje će sigurno potaknuti potrošače na racionalnije ponašanje kod kupovine novih televizora s energetskim oznakama / klasama.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ 9 = 16

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>