Feng shui za početnike

Feng shui za početnike

Stara kineska izreka kaže „Prije nego što počneš mijenjati svijet, prođi tri puta kroz svoj dom“, odnosi na feng shui i imat će više smisla nakon što pročitate članak…

Što je feng shui?

Iako se danas često pogrešno tumači kao religija, istočna filozofija, new age i slično, feng shui je zapravo drevno znanje o uređenju prostora porijeklom s područja današnje Kine. Predstavlja umjeće življenja u skladu s okolinom, tako da pojedinac uživa najveće povoljnosti, mir i napredak zbog uspostavljene ravnoteže s prirodom. Razlog zašto su mnogi ljudi skeptični prema ovom umijeću, te smatraju da ga se teško uopće može nazvati tako, je pokušaj komercijalizacije ove drevne vještine i poistovjećivanje iste s dizajnom interijera.

Da se feng shui uzima kao sinonim za uređenje interijera pobrinuli su se i samoprozvani autori sa svojom površnom literaturom. Feng shui u doslovnom prijevodu znači vjetar i voda, a njegova osnovna svrha je harmoniziranje pozitivne energije prostora u kojem živimo i radimo. Feng shui ne predstavlja religiju, već se temelji na logici, zdravom razumu i poznavanju prirodnih zakonitosti.

Danas se feng shui primjenjuje u potpuno drugačijem svijetu od onog kakav je bio prije nekoliko tisuća godina kada je nastao. Ubrzan rast gradova doveo je do nužne reinterpretacije starih pravila. Drevnim metaforama pridodana su nova tumačenja. No, unatoč svim promjenama, temeljni koncepti kineske vještine ostali su nepromijenjeni.

Također je bitno upozoriti na činjenicu da se u neke pravce feng shuia uplelo i dosta kineskog praznovjerja, ali netko tko je imalo zainteresiran za proučavanje ove vještine, lako će prepoznati informacije koje treba uzeti s rezervom. Osnova feng shuia su četiri glavne strane svijeta, a elementi povezani sa strujanjem energije su vatra, voda, zemlja, metal i drvo.


Obzirom na to da se feng shui koristi za uređenje vlastitog životnog prostora, evo nekih savjeta vezanih za prostorije u domu:

Spavaća soba:

Za intimnu atmosferu koju spavaća soba treba pružati preporučuje se blago svjetlo koje nudi odmor i intimnost. Svijeće pružaju prirodniji, romantični sjaj. Što se tiče položaja kreveta, idealno mjesto za krevet je dijagonalno od ulaza u sobu, a što dalje od vrata, to bolje. To vrijedi za sve prostorije jer blizina vrata i mogući nenadani ulasci stvaraju nelagodu i nemogućnost kontrole u čovjeku. Drvo je najpovoljniji materijal za okvir kreveta jer za razliku od metala ne mijenja lokalno magnetsko polje i mnogo blaže utječe na strujanje chia (energije). Imate li bračni krevet, madrac neka bude jedan, a ne dva, s obzirom na to da dva simboliziraju odvojenost partnera.

Dječja soba:

U njoj svakako treba izbjegavati uzglavlje ispod prozora (ako ništa, zbog zdravstvenih razloga), teško pokućstvo koje stvara prepreke i ograničenja (ako je nekom potreban prostor, onda su to djeca), nered i prenatrpanost igračkama.

Kupaonica:

Tu vrijedi pravilo: što jednostavnije, to bolje! Voda je glavni element u kupaonici, pa su površine i ozračje vlažniji nego u ostalim prostorijama. U kupaonici držite što manje namještaja jer previše predmeta stvara vlažno, ustajalo ozračje. Površine bi trebale biti lake za čišćenje i sušenje, a vrata neka uvijek budu zatvorena.

Blagovaonica:

U njoj je važan oblik stola koji utječe na gibanje chi energije oko njega. Sam oblik stola može imati više jina ili janga, pa će tako okrugao ili kvadratni stol imati više janga i prenositi dinamičnu energiju, dok ovalan ili pravokutni stol potiče blažu energiju koja je bolja za opušteno objedovanje. Što se tiče pribora za jelo, drvene zdjele i podmetači od pluta, platna ili bambusa djeluju umirujuće, dok pribor s drvenim drškama stvara lakše, opuštenije ozračje.

Kuhinja:

Kuhinja bi trebala biti svijetla, čista i suha. Postavite zdrave, lisnate biljke između pećnice i sudopera kako biste uskladili vatru i vodu, a ako postavite zdjele s voćem ili druge aranžmane svježe hrane i cvijeća, pridonijet ćete zdravom strujanju chi energije.

Dnevna soba:

Kako bi chi energija slobodno strujala, imajte što manje velikih komada namještaja i ne pretjerujte s teškim tkaninama i presvlakama. Elektronička oprema ima negativan utjecaj na chi energiju, pa televizor postavite što dalje od naslonjača. Biljke u blizini televizora također će smanjiti njegov negativan utjecaj.

Na kraju krajeva, za feng shui ne morate biti stručnjaci, jer možete postati sam svoj majstor već time da prošećete domom i intuicijski slijedite svoje raspoloženje u prostorijama. A već ste puno napravili samo ako ste očistili prostorije, riješili se nepotrebnih stvari, te osigurali dovod svježeg zraka i dovoljno svjetlosti!

Dunja Hafner

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ 5 = 9

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>