15 Kolovoz 2012
Ideja za ljetovanje: Otok Elba

Kristalno čista voda, impresivni granitni masiv na zapadu,  maslinjaci u centru, idilične plaže na istoku – sve to čini otok Elbu.

Riječ je o  najvećem otoku u Toskanskom otočju te trećem po veličini talijanskom otoku, nakon Sicilije i Sardinije. Oko 150 km obale Elbe oplakano je Tirenskim morem, koje mijenja boju, razbija stijene, široke pješčane plaže i nježno se uvlači u pukotine visokih stijena.

Ljubitelji prirode, vodenih sportova i sunčanja na ovom će talijanskom otoku naći sve što im je potrebno jer Elba je ni manje ni više nego otok koje će zadovoljiti sva osjetila!

Borove šume koje ispod vrelih sunčevih zraka ispuštaju snažne mirise, a koji se miješaju s mirisima divlje žalfije, oleandrom i cvjetovima naranče; zeleno mediteransko raslinje, duge zlatne plaže skrivene uvalama i spektakularne hridi samo su dio onoga što Elba nudi.

U centru otoka, idilični toskanski pejzaž  sa živopisnim seocima, čempresima i lepezastim borovima lijek je za oči, a melem za dušu. Raznovrsna mediteranska kuhinja puna istinskih okusa, oplemenjena ljekovitim biljem i gljivama iz divljine daje dodatnu čar ovome ionako čarobnom otoku.

Elba je uz to i obećana zemlja za bicikliste, raj za ronioce, “beskrajni put” za ljubitelje šetnji –  idealno za one koji vole sport i žele proživjeti uzbudljiv odmor, okružen mirisima prirode s pogledom na bujne i spektakularne krajolike. Zahvaljujući  vjetrovima ni ljubitelji jedrenja neće imati razloga da ne isplove.

Odete li na Elbu zasigurno nećete mimoići ni jednog od najvećih imperatora – riječ je naravno o Napoleonu. Iako je na Elbi boravio nešto manje od deset mjeseci, ostavio je trajan utisak – u njegovo su vrijeme izgrađene ulice, pokrenuto rudarstvo, a kreirao je i zastavu otoka koja je i danas aktualna stoga ne treba čuditi što se  njegove biste i znakovi još uvijek mogu vidjeti na otoku.

Još uvijek se dvoumite gdje ćete otputovati ovo ljeto?

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>