24 Lipanj 2013
Sve što trebate znati o Kiši i prijatelju kišobranu

Pada kiša, a ja sam na moru! Muž, ja i muževi roditelji :) Pada kiša! Nema mora, kupanja… Reko’, idem ja malo srediti Alfu ;)

Kiša ili kišica?
Stvar je u milimetrima! Kiša je tekuća padalina u obliku vodenih kapi promjera većeg od pola milimetara. Kapljice čiji je promjer manji od pola milimetra nazivaju se rosulja.

Brzina pada kišnih kapi?
Minimalna visina kišnih oblaka je oko 1.200 metara. No, bez obzira s koje visine kapi padaju, prosječna brzina koju dostižu prilikom pada na tlo je samo oko 8-10 km/h. Konačna brzina ovisi o vjetru i stanju u atmosferi.

Zašto, zašto?
Kiša može nastati iz tri glavna razloga – zbog hlađenja, tj. isparavanja planinskih lanaca, čime se stvaraju vlažne horizontalne zračne struje (orografska kiša), zbog naglog zagrijavanja zraka u kontaktu s tlom smanjene gustoće, čime se vodena para diže i kondenzira (konvektivna kiša) ili zbog kretanja zračnih masa iz područja visokog u područje niskog tlaka zraka (ciklonska kiša).

Najkišnije i najsuše mjesto na planetu
To je Mawsynam u Indiji. Godišnje tu padne čak 12.000 milimetara kiše (tj. 12.000 litara po metru kvadratnom). Za one koji mrze kišu idealno bi bilo da mogu živjeti u pustinji Atakama u južnoameričkoj državi Čile. Tamo godišnje padne manje od jednog milimetara kiše, a zabilježen je rekord od čak 14 godina bez kiše!

Izračunato je da u jednoj sekundi 16 000 000 tona vode ispari iz zemlje što znači 513 triliona tona za jednu godinu. Ova količina vode jednaka je onoj koja ponovno padne na Zemlju za jednu godinu. Ovo znači da voda kontinuirano kruži u balansiranom krugu prema mjeri.

Kiše u Hrvatskoj?
Prosječna količina oborina u Lijepoj Našoj varira s obzirom na mjesto. Npr. u središnjoj Hrvatskoj godišnje padne oko 900 mm kiše, u istočnoj oko 600, u Dubrovniku oko 1.194 mm. Najviše kiše padne na Zavižanu (oko 1.900 mm), a najmanje na otočiću Palagruža (oko 300 mm).

Ples u čast kiši
Stari Egipćani i Indijanci su redovito plesali kako bi dozvali kišu. U indijanskim rezervatima SAD-a i danas se jednom godišnje izvodi ritualni Ples kiši, onakav kakav su nekada davno izvodili Cherokee Indijanci. Vjerovali su da duhovi kontroliraju vrijeme, pa su na taj način pokušavali osigurati si njihovu naklonost.

Romantika i kiša
Dok npr. u Londonu, Mawsynamu ili Seattleu uzdišu: ‘Oh, ne opet!’ kad počne kiša, negdje ona predstavlja romantično sredstvo – posebno kad se radi o ljubljenju kraj vatrice u toplini doma. U američkim filmovima je popularan poljubac na kiši. Kiša je opjevana u mnogim pjesmama, a često je i motiv slika. Slavni slikar Vincent van Gogh je nedugo prije samoubojstva nacrtao kišu. Pretpostavlja se da je ona simbolizirala njegovo tužno raspoloženje.

Kiša i zdravlje

Primjerice, stručnjaci iz Aberdeena zaključili su da se lako debljamo tijekom kišnog razdoblja. Naime, uzrok tome je nedostatak vitamina D koji proizvodi hormon leptin, koji opet govori mozgu kad je želudac pun. U suprotnom, ta informacija nedostaje, pa se trpamo hranom više nego što je potrebno.

Također, previše kiše povećava rizik od infekcija mokraćnog sustava, čemu su osobito skloni stanovnici ruralnih dijelova zbog utjecaja stajskoga gnojiva koji razvija tu bakteriju u vlažnim uvjetima. Ako imate kakav ožiljak na tijelu, zasigurno ste predvidjeli pogoršanje vremena zbog naglog pada atmosferskog tlaka. Ožiljak naime, zna tada biti vrlo bolan, te svrbi.

Bolne zglobove tada osjećaju stariji ljudi koji pate od osteoporoze. Tijekom pada tlaka u atmosferi oprezne trebaju biti i trudnice jer se kod njih pojavljuje rizik od prijevremenog poroda. Infekcije uha česte su za vlažnih dana.

Studenti tijekom oblačnih dana više pažnje posvećuju akademskim dostignućima, dok su tijekom sunčanih zaokupljeni društvom. Više oblaka može za 11,9 posto povećati šanse kandidata. (Hm….?)

O kišobranu

Danas svi imamo kišobran, ali su u mnogim starim društvima oni bili isključiva povlastica visokorođenih. Prvu poznatu sliku kišobrana nalazimo na trijumfalnom spomeniku Sargonu, kralju Akkada (u današnjem Iraku), nastalom oko 2400. g. pr. Kr. Sargon je prikazan kako stupa na čelu svoje vojske, dok sluga odmah iza njega nosi suncobran.

Ideja se kišobrana iz Kine proširila do Indije, gdje gaje 1340. vidio papski nuncij Ivan od Marignollija. O tome je u pismu izvijestio papu:

Budući da svi Indijci obično idu goli, kod njih se uvriježila navada da sa sobom nose nešto nalik malenom šatoru na dršci od trske, koji po volji otvaraju da se zaštite od sunca i kiše. Jedan sam od njih donio sa sobom u Firencu.

Ali taj se kišobran na novom tlu nije primio. Proizvodnja će kišobrana, nakon više stoljeća zanemarivanja i jalovih početaka, istinski živnuti tek u osamnaestom stoljeću, kad trgovci iz Kine u Europu donesu skromni papirni kišobran.

Osim toga postoje još neka praznovjerja, a sva se odnose na nesreću:

  • Pokloniti nekome kišobran donosi nesreću.
  •  Ako djevojci koja nema dečka padne kišobran iz ruku, nikad se neće udati. (haha!!!)
  • Kišobran koji je otvoren kad za to nema potrebe dozvat će kišu i ružno vrijeme.
  • Držanje kišobrana na stolu ili krevetu donosi nesreću.

Filmovi “o kiši”

Crna kiša, Ratnici kiše, Ronioci na kiši, Pričaj mi o kiši, Kišni čovjek, Kiša, Kiše dolaze, Miris kiše na balkanu (serija), Prije kiše, itd.itd.

Citati o kiši

  • Ako se moliš za kišu, nemoj se iznenaditi ako te grom udari.
  • Pokislome ne treba kabanica ;)
  • Iza velike grmljavine, sitna kiša padne.
  • Kada Chuck Norris pogleda u nebo i oblaci se počenu znojiti…Neki to zovu kiša.

I najvažnije;

Poslije kiše, sunce jače sija.

The video cannot be shown at the moment. Please try again later.

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>