21 Travanj 2012
Hrvatska premijera ‘Jednog dana na Zemlji’ 22. travnja

Na ovogodišnji Dan planeta Zemlje, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) poziva na besplatnu projekciju cjelovečernjeg dokumentarnog filma ‘Jedan dan na Zemlji’. Premijera filma održat će se 22. travnja u više od 160 zemalja, uključujući i Hrvatsku. Besplatna javna prikazivanja održat će se u 12 gradskih kina, na 8 lokalnih televizija te na 7 dnevnih portala.

Film je nastajao četiri godine, a potporu projetku pružili su i Ujedinjeni narodi. Kako bi u snimanju sudjelovalo što više zainteresiranih, inicijatori projekta ’Jedan dan na Zemlji’ donirali su kamere UN-ovim uredima u 95 zemalja, što je omogućilo snimanje neobičnih prizora iz prve ruke, uključujući snimke udaljenih sela Papue Nove Gvineje i Abyeije, pokrajine u Južnom Sudanu čija je povijest obilježena pograničnim sukobima.

‘Pregledavajući tisuće sati snimljenog materijala, shvatio sam da postoji bezbroj priča u svijetu koje čekaju da budu ispričane’ – kazao je Kyle Ruddick, osnivač i redatelj filma. ‘Samo činjenicom da smo ljudima omogućili mjesto, on-line platformu putem koje s drugima mogu podijeliti svoju priču, uspjelo nam je motivirati pojedince i kolektive da snimaju u svim zemljama svijeta, a da pritom nismo trebali putovati van vlastitih zemljopisnih granica. Na ovaj način stvaramo novi filmski žanr, koji milijunima naših korisnika omogućuje stvaranje filmova, TV emisija i novih medija. Moć ove nove medijske budućnosti je što omogućuje dijeljenje do sad neviđenih sadržaja koje stvaraju sami korisnici za ostale korisnike.’

U filmu je korištena glazba dobitnika Grammyja Paula Simona i Tinariwena, Fele Kutija, Sigur Rós i DJ Cut Chemista. ‘Jedan dan na Zemlji’ bilježi zadivljujući spektar ljudskih iskustava, od rođenja djeteta u Mongoliji do žene čiji je hobi sakupljanje zidnih satova u  favelama Rio de Janeira. Film ukazuje na to kako krize s kojima se suočava svijet – od nestašice vode do siromaštva – povezuju sve nas, stanovnike svijeta, te nudi rijetko viđene snimke života u Sjevernoj Koreji i Iranu. Pored samog filma, Projekt ‘Jedan dan na Zemlji’ stvorio je jedinstvenu javnu video arhivu otvorenu za razmjenu svim filmskim stvarateljima diljem svijeta. Financiranje filma omogućeno je iz više izvora, u velikom dijelu uz podršku Zaklade Ford i njezine inicijative JustFilms.

Besplatna javna prikazivanja u Hrvatskoj: film će biti prikazan u 12 gradskih kina u Belom Manastiru, Čakovcu, Daruvaru, Koprivnici, Petrinji, Požegi, Samoboru, Sinju, Šibeniku, Zaboku, Zagrebu i Zaprešiću; te na 8 lokalnih televizija: Z1, RiTV, Kapital Network, 24sataTV, NET televizija, Slavonskobrodska  televizija, Televizija Slavonije i Baranje i TV plus. Film će se prikazivati i na 7 dnevnih portala: Dnevnik.hr, Tportal.hr, eZadar.hr, eVarazdin.hr, Osijek031.hr, Radio-Mrežnica.hr i Regionalexpress.hr. Prva projekcija kreće na portalu Dnevnik.hr u nedjelju već u 12 sati.

Ulaz na sve projekcije filma je slobodan!

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>