Kineska kuhinja

Kineska kuhinja

Kineska vegetarijanka kuhinja ima dugu povijest. U sladu s tradicijom, Kinezi su oduvijek bili svjesni veze između hrane i zdravlja; tjelesnog i duhovnog.

Jedan od najpoznatijih pjesnika južnog Song razdoblja, Lu You (1125. – 1210., glasoviti vegetarijanac, vjerovao je kako je jedenje mesa uzrok mnogim boelstima. Smatrao je vegetarijanstvo jedinom zdravom prehranom, i zahvaljujući svom načinu života, doživio je zrelu starost od 86. godina (u vrijeme kada je prosječni životni vijek u Kini bio manji od 50 godina).

Karakteristike i osnovne tehnike

U kineskoj vegetarijanskoj kuhinji ne koriste se mlijeko i mliječni proizvodi.

Kineski vegetarijanci slijede nutricionističku balansiranu prehranu na povrću, voću, orašidima, gljivama i proizvodima od pšenice i mahunarki. Kinezi su usavršili umjetnost kuhanja povrća. Ono se gotovo uvijek priprema vrlo lagano i jednostavno. Najčešće koriste pet kuharskih tehnika:

(1) kuhanje – pažljivo narezane namirnice vrlo se kratko kuhaju na visokoj temperaturi, u vodi, ili jušnom temeljcu.

(2) pirjanje – tehnika koja se uglavnom koristi u završnoj fazi kuhanja kada se određeni sastojci pomiješaju.

(3) kuhanje na pari

(4) duboko prženje

(5) plitko prženje – tipična kuharska tehnika u kineza. Jednostavna, ekonomična, ukusna i zdrava. Svi sastojci trebaju se narezati, ubaciti, promiješati i pržiti u vrlo malo vrelog ulja. Temperatura prženja je jako visoka, a vrijeme prženja kratko – većina povrća gotova je za jednu i pol minutu. Ujedno kombinacija visoke temperature i kratkog prženja pomažu da se očuvaju privatni okus iz struktura namirnice.

Kineski bonton

Tipičan kineski objed započinje laganim, jednostavnim jelima i postupno dolazi do bogatih, začinjenih jela, a završava juhom. Kineska kuhinja pruža velik izbor hladnih jela. Mogu se servirati kao predjelo ili u tijeku jela, ili u buffet-stilu.Kinezi nikada ne serviraju svako jelo posebno svakoj osobi. Sva jela na stolu se dijele (osim juhe koja je iznimka). Također, Kinezi uglavnom ne piju tekućinu za vrijeme jela. Na kraju jela se eventualno može poslužiti čaj bez šećera i bez mlijeka.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


1 + 1 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>