KRADU – Osma Kazališna revija Akademije dramske umjetnosti

KRADU – Osma Kazališna revija Akademije dramske umjetnosti

Dok se u Hrvatskoj krade, na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti se drami!

Na Akademiji dramske umjetnosti će se od 28. ožujka do 1. travnja održati osma Kazališna revija Akademije dramske umjetnosti, KRADU. U pet dana zainteresirani studenti i profesori, kolege s drugih fakulteta te svi zaljubljenici u kazalište moći će pogledati čak dvanaest predstava.

Većinom se radi o premijernim izvedbama, od čega su dvije praizvedbe tekstova studenata dramaturgije. Na pozornici Akademije dramske umjetnosti, na kojoj će igrati većina predstava, čekaju vas i četiri glumačka ispita, koprodukcija s Muzičkom akademijom, jedan redateljski eksperiment i još mnogo toga.

KRADU je festival kazališne umjetnosti pokrenut sredinom devedesetih godina na inicijativu studenata, zamišljen kao manifestacija na kojoj studenti mogu prezentirati svoje radove javnosti. KRADU nema natjecateljski karakter, a organizira se bijenalno – izmjenjuje se s filmskom revijom F.R.K.A.

Na prošloj, sedmoj po redu KRADU izvedeno je osam predstava, većinom premijernih izvedbi, a od toga čak šest inscenacija tekstova studenata dramaturgije. To je bila prva KRADU kojom nisu dominirale reprize glumačkih i redateljskih ispita nego studentski projekti.

Osim etabliranja mladih autora, činjenica da je postavljeno šest studentskih tekstova, važna je i zbog (neuobičajene) izvannastavne suradnje čak pet odsjeka – glume, režije, dramaturgije, produkcije i snimanja (usmjerenje oblikovanje svjetla) koja je u punom zamahu i ove godine. Od dvanaest predstava, njih osam su studentski projekti nastali izvan nastave entuzijazmom i ambicioznošću studenata različitih odsjeka.

Uz Muzičku akademiju, ove su godine ostvarili suradnju i s Arhitektonskim fakultetom. Studenti dizajna izradili su kompletni vizualni identitet ovogodišnje Kazališne revije, kao i plakate za svih dvanaest predstava. U sklopu prvog dana Revije održat će se i izložba njihovih radova.

Na ADU vas ove godine čekaju Balzacove bludnice, četiri princa bez bijelog konja, par koji se uvijek iznova susreće na putovanjima, intrige iza kulisa jedne kazališne predstave, kolaž o Daniilu Harmsu, redateljski eksperiment, Gertrude Stein, ispreplitanje zbilje i fikcije, priča o vrlo običnim ljudima, skica sjene jednog odnosa, potraga za rješenjem i pet priča o Zagrebu.

ULAZ NA SVE PROGRAME JE SLOBODAN!

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


7 − 4 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>