22 Listopad 2013
Umjetnost origamija

Origami je stara Japanska vještina izrade raznih modela od papira bez korištenja škara ili ljepila. Trik je u savijanju papira da bi se dobio određeni model.

Nedavno sam otkrila savršen hobi za moj nemirni duh ili kako ga ja zovem- razbijač stresa, ubojica nervoze i ključ za “bivanje u sadašnjem trenutku“. Dakle, nakon što um kontaminiram svime i svačime, a zatim prionim na savijanje papira – ne može drugačije nego polako, smireno, precizno i koncentrirano. Jednostavno; najjeftinija terapija i ugodna metoda opuštanja… S ponosom vam predstavljam – origami (a jednom drugom prilikom i mandale ;))

Povijest origamija

Povijest origamija je usko povezana uz povješću papira. Otkriće papira pripisuje se Kinezu Ts´ai Lunu 105. god.n.e. Početkom 7.st budistički svećenici donjeli su papir u Japan. U Europu se proširio preko Arapa, koji su 751. god. zarobili nekoliko kineza vještih izradi papira.

Potječe od japanske riječi; oru = savijanje + kami = papir.

Iako postoje indicije da su Kinezi savijali papir jer jedan od najstarijih modela predstavlja kinesku džunku, pravi zamah su origamiji postigli u Japanu.  Od papira se izrađuju mnoge stvari – od pregradnih zidova u kući, lepeza i sličnih sitnica za svakodnevnu upotrebu. Zaljubljenici papira kao hobi sakupljaju vrijedne vrste papira.

U Japanu se tradicionalno poštuje papir. Prvi origami u Japanu bili su modeli leptira kojima su se ukrašavale posude sa pićem na ceremonijama vjenčanja (7-12.st).  U početku je origami bio skup i origami figurice imale su samo ritualno značenje, na neki način su bile povlastice bogatih. Samuraji su sa njima ukrašavali darove, tako npr. žaba je simbol ljubavi i plodnosti, a ždral sreću i dug život

Krajem 12 st. nastaje papirnati model <<NOSHI>> (osušeno Petrovo uho), odnosno, samuraji su prije odlaska u bitku jeli osušeno meso školjke Petrovo uho, komadić tog mesa su zamotavali u papir posebno presložen i zaticali pod vrpcu kojom se vezao poklon.

Može biti tradicionalan i modularni. Origami je tradicionalni ako se koristi jedan list papira pravokutnog ili kvadratnog oblika. Modularni origami se sastoji od više individualnih dijelova koji se povezuju u jednu cjelinu.

Matematika i origami 

Origami se može primijeniti u nastavi matematike za vizualizaciju određenih geometrijskih pojmova. Prednosti origamija su brojne. Izrađivanje origami modela prikladno je za rad
u grupama jer se uz timski rad ostvaruje i socijalizacija. Učenici usvajaju nove matematičke pojmove i uočavaju nove odnose u prostoru ili ravnini. Za savijanje  papira koriste vlastite ruke koje prate određen niz koraka i daju vidljive rezultate. Da bi rezultat bio uspješan, koraci se moraju provesti na točno opisan način.Tako se razvija spretnost i preciznost u radu.

Origamijem u matematici možemo prikazati trodimenzionalnu geometriju, centralnu i osnu simetriju, poligone, Platonova tijela i druge poliedre, paralelnost,  okomitost, pravce koji se sijeku, presijecanje ravnina, sukladnost i sličnost, površine i volumene, kutove i simetrale kuta…Također možemo dokazati neke teoreme.


Origami; hobi i način života

Origami ima svoju primjenu u matematici, ali i u drugim područjima kao elektrotehnika ili optika. Origami je također i izvor zabave. Mnogi ljudi uživaju u  izrađivanju modela, a svoje ideje vole dijeliti s drugim ljubiteljima origamija. Postoje i brojne  origami organizacije koje održavaju redovite konvencije svake godine, a na internetu se mogu naći brojne stranice s origami dijagramima i uputama za slaganje, različite aktivnosti vezane uz origami kao i radovi posvećeni origamiju sa znanstvene strane.

Origamijem se mogu izraditi tisuće raznih objekata, od zmajeva i ptica preko cvijeća do raznih matematičkih modela. Složeniji matematički modeli izrađuju se prije svega korištenjem modularnog origamija.

Najbolji origami majstori su većinom Azijci, ali ima i Europljana i Amerikanaca i rade čuda…Postoje modeli toliko kompleksni da ne mogu ni zamisliti kojim proces je autor došao do sistema slaganja (dovoljno je reći da se od npr.kvadrata od 0,5mx0,5m dođe do modela od 10-15cm visine nakon preko 100-200 koraka, tj. presavijanja)…

Kakav papir vam treba?

Papirnati modeli su većinom napravljeni od serija kvadratnih komada papira zvanih tradicionalnim imenom squash. Papir koji savijamo može biti jednobojan ili dvobojan. Trebao bi biti tanak i žilav, zadržati postignuti oblik. U zemljama gdje je popularniji postoji papir baš za origami, iako je od kvalitenijeg papira lakše napraviti lijepe modele, za početak nije nužno imati ovakav teško dostupan i skup papir. Kolaž papir je lijepo obojan i možemo ga upotrijebiti za jednostavnije oblike, ali su nažalost dosta loše kvalitete. Možemo koristiti još npr. kaširani staniol, natron, pelir papir…

Što vam sve treba:
  • komad papira (može biti i bijeli i u boji)- bilo koji papir će poslužiti, a mogu se kupiti i origami papiri u hobby dućanima (Algoritam i Müller)
  • stol ili neka druga čvrsta podloga
  • uputstva za izradu pojedinih projekata (YouTube)

Pokušajte! Poigrajte se malo… Možda vam pođe za rukom – doslovno ;)

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>