Masažom do zdravlja

Masažom do zdravlja

Masaža se gotovo u svakoj kulturi diljem svijeta stoljećima prakticira kao terapija za ozdravljenje.  Značajna je za fizičko, emocionalno i duhovno zdravlje –  pomaže smanjiti glavobolju, napetost mišića, stres te priziva osjećaj smirenosti. Ovom se tehnikom preko kože djeluje na organizam u cjelini pa tako masaža kožu čini mlađom, mekšom i sjajnijom jer potiče cirkulaciju krvi, limfe i energije, a ujedno i eliminira štetne stanice iz organizma.

Učinci masaže dobri su i za kosti jer pridonosi boljoj opskrbljenosti kostiju hranljivim tvarima i kisikom, smanjuje se ukočenost i bol u zglobovima, a povećava njihova pokretljivost.  Masažom se djeluje i na mišićni sustav jer dolazi do bolje ishrane mišića, smanjuje se umor, bol i napetost, mišići se opuštaju, istežu i jačaju, a održava se i njihova elastičnost.

Predstavljamo vam nekoliko najčešćih  načina za opuštanje i očuvanje zdravlja koji se kod nas primjenjuju:

Aromaterapijska masaža ili aromaterapija se odnosi na terapeutsko korištenje eteričnih ulja iz biljaka. Ulja se  masiraju u kožu kako bi se poboljšalo liječenje i opuštajuće djelovanje masaže. Vjeruje se kako eterična ulja imaju snažan utjecaj na raspoloženje.

Refleksologija se temelji na  saznanjima kako se na stopalima nalaze refleksne točke svih organa i dijelova tijela čijom se masažom stimuliraju obrambeni mehanizmi za jačanje i očuvanje zdravlja tih organa ili dijelova tijela. Osim što pomaže kod problema s glavoboljom i psihosomatskim teškoćama, refleksologija se koristi za ublažavanje napetosti i nervoze.

Ayurvedska masaža jedna je od najstarijih masažnih tehnika. Polazi od filozofije življenja i predstavlja samo jedan segment Ayurvede, indijske tradicionalne medicine koja zagovara prirodan i zdrav način života. Cilj masaže je postizanje psihofizičke ravnoteže tri vitalne energije koju ima svatko od nas, a to su vata, pata i kapha. Stimulacijom vitalnih točaka može se ublažiti bol, poboljšati cirkulacija i otkloni umor.

Shiatsu masaža obnavlja normalan protok životne energije s ciljem da se u organizmu uspostavi balans te postigne mentalno i tjelesno zdravlje. Ova se  tehnika  često koristi za liječenje bolova u leđima, migrena, astme, hipertenzije i emocionalne nestabilnosti.

Sportska masaža može poboljšati performanse i spriječiti te liječiti sportske ozljede. Posebno je orijentirana na mišiće i dijelove tijela koji su izloženi stresu treninga. Jedan je od ciljeva sportske masaže smanjiti mišićnu napetost te postići duboku tjelesnu i psihičku opuštenost.

Tai ili tajlandska masaža se izvodi na podu, preko lagane odjeće, pomoću ruku i nogu te  koristeći snagu cijelog tijela. Riječ je o  masaži koja  otklanja energetske blokade, pojačava  protok  energije, poboljšava cirkulaciju, povećava elastičnost tijela  te djeluje na duhovnu i tjelesnu ravnotežu cijelog organizma.

Limfna masaža ritmičkim potezima pomaže u poboljšanju protoka limfe i može se kombinirati s aromaterapijom. Jedan od najpopularnijih oblika limfne masaža je ručna limfna drenaža usmjerena na ispuštanje viška limfe, a obično se koristi nakon operacije  kako bi se smanjila oteklina. Limfna je drenaža osobito korisna za detoksikaciju tijela te poboljšanje imunološkog sustava.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


1 + 8 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>