Četvrtak , 18 Prosinac 2014
Neke knjige koje su promijenile svijet

Neke knjige koje su promijenile svijet

Još od početka civilizacije, ljudska bića su svoje misli sakupljala na zidovima špilja, na kamenju, papirusu, te u drevnom izumu kojeg nazivamo knjiga.

Često, izdavanje ovakvih knjiga je izazvalo veliku promjenu u normama tog doba, te društvo je bilo zauvijek promijenjeno.

1. “Platonova država” – Platon
Eh, ti Grci – kad se nisu šetkali u svojim plahtama po gradu, filozofirali su o prirodi i društvu. Platon je naveo temeljne ljudske morale i pravedno društvo kroz dijaloge sa svojim suvremenicima. Na šta je utjecalo: Čitavu seriju Zakon i Red – dovoljno veliko za vas?

2. Philosophiae Naturalis Principia Mathematica – Isaak Newton
Ok, vjerovatno je rijetko tko ovo pročitao, mada bi rijetko tko ovo i razumio, no ovaj znanstvenik je uzeo par brojki i shvatio zašto jabuke padaju sa drveća. Ljudi su prestali pričati gluposti o principima svemira. Na šta je utjecalo: vašu zadaću iz matematike i fizike.

3. “Zdravi razum” – Thomas Paine
Ovaj naslov je u svoje vrijeme predstavljao ono što je Harry Potter danas – no umjesto zlog čarobnjaka, imate lošeg Kralja Engleske, a umjesto tinejdžera koji baca čini, imate ovog lika koji govori o oslobođenju iz tiranije. Uvjerila je običnog građanina da je dobra ideja postati samostalnom nacijom. Na šta je utjecalo: Američku Revoluciju.

4. “Rat svjetova” – H.G.Wells
Kada je ovaj roman došao na scenu prije 100 godina, većina knjiga je bila o romantici, ljubavi, cvijeću i slično. Wells je doslovno izmislio žanr znanstvene fantastike, te pobudio maštu velikom broju djece koji su odrasli i postali izumitelji, fizičari ili jednostavno fanovi Ratova zvijezda i slično. Niko do tad nije napisao knjigu o izvanzemaljskim invazijama. Na koga je utjecalo: Toma Cruisea.

5. “Kućica ujaka Toma” – Harriet Beecher Stove
Ovo je jedna od moćnijih žena svoga doba. Njena knjiga je izložila užasnu sudbinu robova, te njeno izdavanje je na neki način pomoglo u započinjanju Građanskog rata. Postalo je najprodavaniji roman 19-og stoljeća. Dala je robovima pravo glasa. Na šta je utjecalo: Građanska prava.

edukat.org

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>