Neke knjige koje su promijenile svijet

Neke knjige koje su promijenile svijet

Još od početka civilizacije, ljudska bića su svoje misli sakupljala na zidovima špilja, na kamenju, papirusu, te u drevnom izumu kojeg nazivamo knjiga.

Često, izdavanje ovakvih knjiga je izazvalo veliku promjenu u normama tog doba, te društvo je bilo zauvijek promijenjeno.

1. “Platonova država” – Platon
Eh, ti Grci – kad se nisu šetkali u svojim plahtama po gradu, filozofirali su o prirodi i društvu. Platon je naveo temeljne ljudske morale i pravedno društvo kroz dijaloge sa svojim suvremenicima. Na šta je utjecalo: Čitavu seriju Zakon i Red – dovoljno veliko za vas?

2. Philosophiae Naturalis Principia Mathematica – Isaak Newton
Ok, vjerovatno je rijetko tko ovo pročitao, mada bi rijetko tko ovo i razumio, no ovaj znanstvenik je uzeo par brojki i shvatio zašto jabuke padaju sa drveća. Ljudi su prestali pričati gluposti o principima svemira. Na šta je utjecalo: vašu zadaću iz matematike i fizike.

3. “Zdravi razum” – Thomas Paine
Ovaj naslov je u svoje vrijeme predstavljao ono što je Harry Potter danas – no umjesto zlog čarobnjaka, imate lošeg Kralja Engleske, a umjesto tinejdžera koji baca čini, imate ovog lika koji govori o oslobođenju iz tiranije. Uvjerila je običnog građanina da je dobra ideja postati samostalnom nacijom. Na šta je utjecalo: Američku Revoluciju.

4. “Rat svjetova” – H.G.Wells
Kada je ovaj roman došao na scenu prije 100 godina, većina knjiga je bila o romantici, ljubavi, cvijeću i slično. Wells je doslovno izmislio žanr znanstvene fantastike, te pobudio maštu velikom broju djece koji su odrasli i postali izumitelji, fizičari ili jednostavno fanovi Ratova zvijezda i slično. Niko do tad nije napisao knjigu o izvanzemaljskim invazijama. Na koga je utjecalo: Toma Cruisea.

5. “Kućica ujaka Toma” – Harriet Beecher Stove
Ovo je jedna od moćnijih žena svoga doba. Njena knjiga je izložila užasnu sudbinu robova, te njeno izdavanje je na neki način pomoglo u započinjanju Građanskog rata. Postalo je najprodavaniji roman 19-og stoljeća. Dala je robovima pravo glasa. Na šta je utjecalo: Građanska prava.

edukat.org

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ 2 = 5

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>