Neobično o običnom ružmarinu

Neobično o običnom ružmarinu

Ime ove prekrasne grmolike biljke potječe od latinskog ros marinus, značenja morska rosa ili morske suze, što referira i na sam simbolički čin “rođenja iz mora Mediterana”, rođenja čija je poruka snažnog, a ponekad suptilnog mirisa, nošena vjetrom.

Ružmarin je od davnine simbol postojanosti, regeneracije, sigurnosti, vjernosti i ljepote; reprezent i slika prirodnih procesa i gibanja.

Kao što se stavlja u kolijevku novorođenčadi, on je i pogrebni cvijet, no također i cvijet kojim su se ukrašavali bračni parovi, kao i kipovi bogova kroz religijske ceremonije. Maslinasto-zelena boja i srebrni odsjaj ružmarina nalaze svoj ambijentalni ekvivalent u magično-ljubičastoj boji lavande.

Fizička komplementarnost posredstvom čovjeka pretočena u dva principa. Ružmarina kao simbola energije oca koji daje snagu, čvrstinu, jasnoću, sigurnost i zaštitu, te lavande kao energije majke koja je nježna, ugodna i opuštajuća.

Mikrokozmos kao ogledalo makrokozmosa, komplentarnost naizgled suprotnih principa. Ružmarin me tako podsjeća na puls života i energije, beskonačan ritam prirode pretočen u malu grmoliku biljčicu, te okrunjen ljudskom maštom.

Od davnina su ljudi koristili ružmarin za osnaživanje pamćenja, okrjepu duha i zaštitu od zlih sila. Narodna medicina je, promatrajući ružmarin kao cjelovito biće u bogatstvu prirode, znala ono što je tek nedavno moderna znanost analitičkim metodama istražila i zaogrnula o ruho stručne terminologije.

Određeni spojevi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, poboljšavaju koncentraciju, služe za profilaksu i liječenje od raka (zanimljiva “koincidencija” sa zlim silama), dovode do stabilnosti i ravnoteže u funkcioniranju organizma.

Očito da su i stari grčki filozofi i pjesnici, koji su znali za blagodati ružmarina noseći grančicu iza uha, u svojim naizgled metaforičkim opisima prirode udahnuli istoj više života nego suhoparna cjepkanja i analize do najmanjih dijelova.

Ovo potonje prijeti anuliranjem imaginacije, a bez nje nema ni poštovanja, ni čuđenja jer bi se i, konkretno, ružmarin sveo na samo još jedan prirodni objekt sa parcijalnom funkcijom, objekt koji šuti.

Nikola Švenda

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


4 + 5 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>