31 Srpanj 2013
Krenite s cjeloživotnim učenjem: Prvih 15 koraka

Pod pretpostavkom da javni školski sustav nije slomio vašu dušu, učenje je odlična akivnost! Proširuje vam horizonte, omogućuje znanja koja vam mogu obogatiti život…

Da, da… Znamo što sada mislite. Pričamo bajke. Kako u raspored ugurati učenje nečega što nije baš prioritet? Otkud vam vremena za to, pitate se. E pa, bolje vam je da ga pronađete!

Evo nekoliko naputaka kako da instalirate program “Cjeloživotno učenje je moj prioritet” u svoj život.

–> Što je cjeloživotno učenje?

1. Uvijek imajte knjigu pored sebe

Nije bitno hoće li vam trebati tjedan ili godina da ju pročitate, ali ju imajte kod sebe. Koristite svaki slobodna trenutak za opuštanje uz knjigu (na pauzi, za vrijeme putovanja u tramvaju ili busu, u redu za šalter i sl.). Čitanjem i samo nekoliko minuta na dan, možete pročitati jednu knjigu tjedno (ako je prosječne debljine), što je u konačnici 50 knjiga godišnje. Nije loše za nekoga tko “nema vremena”, ha?

 2. Vodite “To-Learn” listu

To je jedna baš posebna lista, na koju bilježite sve ono što tijekom dana čujete, a ne znate što znači, kada se dogodilo, je li film ili stvarnost i slično. Ovdje možete bilježiti i neke svoje ideje i projekte koje biste voljeli istražiti ili neka nova područja uključiti u svoj krug opće kulture. Zapišite sve ono što bi vas motiviralo za daljnje učenje…

3. Družite se s više intelektualaca

Počnite više vremena provoditi s ljudima koji “razmišljaju” i mnogo toga znaju. I sami ste vjerojatno otkrili kako se inspirairano i motivirano osjećate nakon jednog “pametnog” razgovora u kojemu niste ništa (ili gotovo ništa) shvatili pa ste požurili na brzi brifing online. Vjerojatno vam se to dogovorilo. E, izlažite se što češće takvim situacijama; motivirat će vas i poticati na učenje. Pa ne želite valjda “ispasti glupi”  (iako, bolje ispast glup, nego iz vlaka) ?

4. Vođeno učenje

Albert Einstein jednom je rekao “Svatko tko previše čita i premalo koristi svoj mozak upada u lijeno razmišljanje”. Time je želio reći kako nije dovoljno proučavati mudrosti drugih. Potrebno je kontemplirati nad vlastitim idejama i razmišljanjima. Učinite se aktivnim, a ne pasivnim potrošačima kisika.

5. Primjena u praksi

Vještina stečena učenjem je beskorisna, ukoliko se ne primjeni u praksi. Čitanje knjiga o progranskom jeziku C++, nije isto što i programiranje. Ako vaše znanje ima svoju praktičnu primjenu – inputirajte ju u svoju svakodnevnicu.

6. Poučavajte

Znaš ono što poučavaš! Tako otprilike ide poslovica i u tom bi smjeru trebalo ići vaše cjeloživotno učenje. Svaku priliku koristite da druge poučite, ali i potaknete (vidi br.3) na učenje. Pokrenite blog, razgovarajte s prijateljima o svojim novim “spoznajama”, širite znanje… Ono je moć, ali samo ako ga svi imaju. Glupome se neda puno toga dokazati.

7. Očistite pred svojim vratima

Jedan od najvećih problema masovne komunikacije je upravo to -masa informacija. Kako u šumi pronaći stablo? Nije lako no potrudite li se, olakšat će vam život. Pronađite blogove i stranice koje vas oplemenjuju i potiču na kreativnost i učenje. (OPREZ! Slijedi subliminalna poruka o tome kako je ALFA najbolji portal!) Poput Alfa portala koji pametnim tekstovima i manjkom trivijalnosti (ali ne i potpunim odsutstvom) vas poučava  novim znanjima i potiče na nove spoznaje. Bitno je da vam vrijeme ne oduzimaju članci koji nemaju nikakvu sadržajnu vrijednost. Razmislite koliko ih svakodnevno konzumiramo!?

8. Učite u grupi

Cjeloživotno učenje više nije toliki bauk, bego sve više postaje svakodnevnica i nužnost. Postoje brojne udruge i organizacije koje se time bave. Ulaskom u EU biti će ih sve više. Za vas sam izdvojila neke:

http://www.cjelozivotno-ucenje.hr/

http://www.projekti.hr/

http://www.strategija.hr

9.  Ispraznite čašu

Ne budite puni pretpostavki. Čaša se ne može napuniti ako je puna, zar ne?  Previše uvjerenja, znači premalo puteva kojima biste mogli krenuti u potrazi za novim (sa)znanjim. Izazovote se i aktivno tražite informacije koje su u proturječnosti s vašima.

10. Pronađite posao koji vas potiče na stalno učenje

A kad to pronađete, potražite Aladina i njegovu svjetiljku, zlatnu ribicu te zgoditak na lutriji. Ako imate posao, već možete biti sretni i motivirani za “usavršavanje”. Na svakom poslu možete pokazati svoju krativnost i nove vještine. Vjerujte, poslodavci to vole.

11. Započnite projekt

Zacrtajte si da ćete učiniti nešto, o čemu nemate pojma kako započeti. Mislite da ste loš slikar? Nema veze, kupite ugljen i nacrtajte portret. Bitna je nova okupacija mozga. Rezultati… Ma ne idete na izložbu. Opustite se i uživajte.

12. U korak s intuicijom

Cjeloživotno učenje je poput lutanja kroz pustinju. Nikada ne možete biti sigurni što ondje očekivati. Vođeni svojom intuicijom, obrazovanje i cjeloživotno učenje možete učiniti lakšim i ugodnijim. Nije sve u logici, ima puno toga (više) u intuiciji.

13. Jutarnjih petnaest

Može i petnaest trbušnjaka, ali smo ipak mislili na petnaest minuta učenja. Čim se ujutro probudite, iskoristite to vrijeme za uhodavanje u dan na najbolji mogući način – nečim pametnim. Kasnije biste mogli biti u nekim drugim “vodama” i mislima. Po jutru se dan poznaje – shvatite to ozbiljno.

14. Kako siješ, tako ćeš…

Nove vještine i znanja vam mogu pomoći u napredovanju na poslu ili u pronalasku novog, željenog posla. Nove vještine vas mogu spojiti s vama sličnima i omogućiti brojna prijateljstva ili ljubavi. Mogu vam otvoriti vrata percepcije i uma da krene putevima koje nije mogao niti zamisliti….

15. LLL – Prioritet

Neka vam LLL (Life Long Learning) bude prioritet. Malo vanjskog podražaja može učiniti čuda, ako imate želju za učenjem u sebi. Jednom kada odlučite od njega napraviti naviku – postat će vam i prioritet. (OPREZ! Slijedi subliminalna poruka o tome kako je ALFA najbolji portal!) Možda vam Alfa, koja je također u vječnom traganju za “boljim” i “višim” pomogne u tome: svojim temama, rubrikama i inicijativama.

Posvetite se sebi, učenju i otkrivanju svjetova koje ste oduvijek htjeli otkriti, ali za to niste “imali vremena”. Ovdje smo, ne da preživaljvamo, nego da živimo, a koji je veći dokaz življenja od samog znanja…

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>