Petak , 24 Listopad 2014
Pet tibetanaca – vježbe za dugovječnost i zdravlje

Pet tibetanaca – vježbe za dugovječnost i zdravlje

Pet tibetanaca su vježbe koje su razvili tibetanski svećenici i te vježbe prakticirali tokom mnogo godina.

Prakticiranjem tih vježbi i određenim stilom života oni su uspijevali stvoriti predispozicije za jedan zdraviji i duži život. Dugo vremena se nije znalo za te vježbe ali nakon što su izašle među ostali svijet doživjele su pravo zanimanje.

Pet tibetanaca su u stvari skup od pet vježbi koje se izvode po određenim pravilima. Ove vježbe stimuliraju energetski tok kroz sve čakre i daju život određenim živcima, organima i žlijezdama. Također utječu i na razvoj mišića i doprinose jednoj čvršćoj i zdravijoj muskulaturi.

Mnogi ljudi su se osvjedočili u moć ovih vježbi i o tome javno govorili u raznim medijima. Čovjek koji se čitavog svog života bavio jogom i meditacijama, tvrdi da su ove vježbe zaista pravo otkriće. On tvrdi da bi se teško mogao sastaviti skup vježbi koji bi imalo učinak kao pet tibetanaca. On se kroz svoju dugogodišnju praksu uvjerio u njihovo djelovanje.

Program njihovih vježbi opisao je Peter Kelder u svojoj knjizi Drevna tajna fontane mladosti. Mnogo je dobrobiti ovih vježbi, a neke od njih su bolji san, ujutro se budite svježi i puni energije, poboljšanje zdravstvenog stanja, bolje pamćenje, gubitak težine, poboljšanje fizičke snage i izdržljivosti, emocionalnog i mentalnog zdravlja.

Prije vježbanja, dobro je znati:

Ove vježbe predstavljaju prilagođene pokrete joge. Tibetanci su godinama usavršavali pokrete, pa je stoga vrlo bitno da vježbe radite točno na opisani način.

Prvi tjedan, ukoliko ste zdravi i u relativno dobroj formi, radite svaku vježbu 3 puta. Ako niste u formi, te imate zdravstvenih problema, napravite svaku vježbu samo jednom, i tek ako ne osjećate nikakvu neugodu prilikom izvođenja vježbe, nastavite sa programom. Isto tako, prije izvođenja vježbi konzultirajte se sa svojim liječnikom. Ukoliko ste prekomjerne težine, nemojte raditi četvrtu i petu vježbu, dok ne vratite snagu i izdržljivost.

Kad započnete sa vježbanjem, radite samo one vježbe kod kojih prilikom izvođenja ne osjećate neugodu. Za početak ćete možda moći napraviti samo jednom svaku vježbu, ali ne odustajte, već kroz 4-5 dana moći ćete ponoviti vježbu dva puta. Svaki tjedan povećavajte broj ponavljanja za jedan, najviše do 21 ponavljanja svake vježbe.

To je ujedno maksimalan broj puta koliko možete izvesti jednu vježbu. Nakon toga ako želite unaprijediti program vježbanja, radite vježbe brže, ali ne povećavajte broj ponavljanja. Ako ponovite vježbu više od 21 put, odrazit će se negativno na vaše čakre i poremetiti ravnotežu tijela.

Pet tibetanaca može stimulirati detoksifikaciju vašeg tijela i stvoriti mnogo neugodnih fizičkih simptoma, pa se iz tog razloga savjetuje da postepeno tjedno povećavate broj ponavljanja vježbi. Za program vježbi možete se pripremiti hodanjem, po mogućnosti pola sata svaki dan ili istezanjem.

Jednom kad počnete sa vježbama, probajte ih raditi svaki dan. Nemojte preskakati vježbe više od jednom tjedno. Ako nemate vremena u toku dana, napravite barem svaku vježbu 3 puta – za to vam treba manje od 5 minuta.

Da bi poboljšali učinak pet tibetanaca, smanjite unos šećera i masnoća, a više jedite lako probavljivu hranu. Najbolje je raditi vježbe ujutro, prije doručka.

Vježba pet tibetanaca

Prva vježba

Stanite uspravno, ruku ispruženih sa strane. Vježba se izvodi tako da se vrtite u krug u smjeru kazaljke na satu, slijeva nadesno. Može vam se dogoditi da vam se zavrti u glavi i izgubite ravnotežu. Kako biste prevladali te tegobe, na kraju vježbanja sklopite ruke u visini srca i promatrajte vrhove palčeva. S vremenom ćete izbalansirati tlak i postići bolju ravnotežu.

Druga vježba

Lezite na leđa, spustite ruke uz tijelo, s dlanovima okrenutim prema podlozi. Udišući na nos paralelno podignite bradu prema prsnoj kosti i podižite ispružene noge u okomit položaj u odnosu na podlogu. Kada dovedete tijelo u krajnji položaj, zadržite dah i napnite sve mišiće tijela, osim mišića lica. Izdišite polako, paralelno se vraćajući u početni položaj. Najčešća pogreška kod izvođenja ove vježbe je istovremeno podizanje nogu i gornjeg dijela tijela, što oslabljuje slabinski dio kralježnice umjesto da ga ojačava, čemu je, uz ostalo, i namijenjena ova vježba. Ako patite od lordoze (zakrivljenost prema naprijed u području vratnog i slabinskog dijela kralježnice), ne spuštajte ispružene noge na podlogu, već najprije spustite stopala i tek onda ispružite noge.

Treća vježba

Kleknite tako da su vam koljena raširena u širini kukova. Prebacite težinu na nožne prste. Dlanove položite na stražnjicu. Spustite bradu na prsnu kost, počnite udisati polako istežući glavu prema naprijed i gore. Dišite dok ne dođete u položaj da vam je samo gornja trećina leđa savijena nježno prema nazad. Ramena zategnite prema nazad. Korigirajte položaj u kojem se tijelo nalazi ako osjetite nelagodu ili bol. U krajnjem položaju zadržite dah i napnite sve mišiće kako je opisano kod izvođenja druge vježbe. U početni položaj vraćate se izdišući polako i vraćajući glavu na prsni koš. Nepravilnim izvođenjem ove vježbe čak i u kraćem razdoblju možete uzrokovati probleme s tlakom i ugroziti slabinski dio kralježnice. Pri izvođenju ove vježbe osobe koje imaju problema s cirkulacijom u vratnom dijelu kralježnice ili neke druge tegobe mogu imati vrtoglavicu, pa je dobro da u početku vježbu izvode veoma polako i poštuju mogućnosti svojeg tijela.

Četvrta vježba

Sjednite na pod ispruženih nogu, uspravite kralježnicu i oslonite se na dlanove položene tik uz bokove. Ruke su vam dugačke upravo onoliko koliko je potrebno da bi bile paralelne s kralježnicom, dakle kralježnica mora biti ravna kao i ruke. Stopala neke budu u širini kukova. Spustite bradu na prsnu kost. Polako udišući istovremeno krenite glavom prema nazad i oslanjajući težinu tijela na dlanove krenite trticom prema petama. Zatim zauzmite položaj u kojemu je trup vašeg tijela paralelan s podlogom. U ovom položaju zadržavate dah i napinjete mišiće cijeloga tijela. Pri povratku u početni položaj vraćate se istim putem. Polako izdišući krenite trticom naprijed prema petama i oslanjajući se na dlanove ruku dođite u početni položaj u kojemu je kralježnica paralelna s rukama.

Peta vježba

Lezite na pod s čelom na podlozi, dlanovima položenim na podlogu u visini prsnog koša, stopala raširenih za širinu kukova, oslanjajući se na prste. Polako udišući počnite podizati od podloge čelo, nos pa bradu. Zatim se oslonite na ispružene ruke i podignite trticu. Vaše ruke i glava trebaju biti paralelni. U ovom položaju zadržite dah i napnite mišiće cijelog tijela. Zatim vratite tijelo savijajući trup u položaj obrnutog slova V, privlačeći bradu na prsa. Ova vježba potiče cirkulaciju, a posebno je dragocjena za osobe koje imaju bolove u ramenima, vratu, pate od migrena ili imaju slabu koncentraciju.

Ukoliko vas zanimaju i odgovarajuće afirmacije pri izvođenju pojedinih vježbi, potražite ih na sensaklub.hr

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>