Pilates – sklad tijela i uma

Pilates – sklad tijela i uma

Koncept gradijalnog i terapijskog djelovanja na muskulaturu razvio je njemački trener Joseph H. Pilates 20-tih godina prošloga stoljeća. Kao i mnogi individualci poput Moshe Feldenkraisa, Matthiasa Alexandera, Mable Todd, Rudolfa Labana i drugih, i pilates je svoju tehniku razvio i unapređivao promatrajući promjene na vlastitom tijelu.

Sama metoda uključuje oko petstotinjak različitih vježbi koje se izvode na spravama, od kojih su neke posebno dizajnirane. Vrlo je popularan među plesačima i performerima zbog svog specifičnog tretiranja mišićne mase, a i sam je Joseph Pilates radio kao službeni fizioterapeut s balerinama, cirkuskim plesačima i vojnicima tokom Prvog svjetskog rata.

Smatra se da postoje dvije varijante pilates vježbi koje su namijenjene različitim potrebama vježbača : fitness pilates i rehabilitacijski pilates . Ono što je svakako zajedničko za oba pravca, tiče se same metodike ovog interesantnog koncepta razvoja tijela, a to su komponente od kojih se bazično pilates metoda sastoji : principi , vježbe i oprema.

Principi

Pilates je zapravo fuzija između zapadnih i istočnih fizičkih sustava, što ga čini kompleksnijim od većine zapadnjačkih populističkih sistema “za uljepšavanje Vašeg tijela”, a opet ga poprilično udaljava od istočnih sistema koji ljudsko tijelo ne tretiraju odvojeno od psihe, religije, filozofije. Ono što pilates metoda obrađuje , točnije posuđuje od istočnih sistema jesu : disanje u skladu s pokretima tijela, mehanika tijela, ravnoteža, koordinacija, pravilno pozicioniranje tijela, svijest o prostoru, snaga i fleksibilnost.

Razlika između pilatesa i yoge?

Neki aspekti obje metode su jednaki. Naime u oba slučaja govorimo o mind-body (um-tijelo) metodama koje polaze od dubokog i fluidnog daha, reduciraju stres, potiču mišiće na izduživanje i opuštanje te čine tijelo gipkijim. Razlika je u tome što je Yoga statičnija te se nakon jedne posture prelazi na drugu, dok se kod Pilatesa pokreti ponavljaju u serijama te je on dinamičniji, sistematičniji i puno više baziran na funkcionalnoj anatomiji tijela. Pilates je optimalni funkcionalni fitness koji je danas integriran u rehabilitaciju i kineziterapiju.

Vježbe

Na prvi pogled, pilates i yoga djeluju vrlo slično. Naravno, ako se oslonimo na vizualni i gimnastički aspekt. Po pristupu prema tjelovježbi obje discipline tretiraju individualno vježbača, a kompetitivnost pri vježbanju svedena je na minimum. Sama metoda sastoji se od različitih pokreta istezanja kojima stvara veliku fleksibilnost i koordinaciju mišićne mase, čime djeluje na sposobnost boljeg snalaženja u prostoru.

Sve se vježbe izvode vrlo lagano, bez naglih pokreta ili pocupkivanja u mjestu, što ih ne čini lakšim za izvedbu od drugih popularnih oblika tjelovježbe, budući da se radi o izometričnim vježbama koje traže izdržljivost. Treba naglasiti da se kod takovog vježbanja mišićni volumen ne pojačava, već postaje elastičan, vretenast i gibak. Ponekad je vrlo sličan butoh vježbama, jer također zahtijeva krajnje položaje. Kralježnica i zglobovi se vrlo dobro tretiraju pri vježbanju pilatesa.

Oprema

Za vježbanje dostatna vam je i klasična podloga, tako česta u gimnastičkim i baletnim dvoranama. Međutim, za kompletnije i potpuno vježbanje potrebne su vam sprave za istezanje i naprave kojima vježbate gravitaciju, te vam njihove nazive dajemo na engleskom jeziku: reformers, circles, cadillac/trap table, wunda chair, pedipull, barrels, ladder barrel.

Fitness pilates namijenjen je ljudima koji žele jednostavno poboljšati neki aspekt vlastite tjelesne forme, kao što su zdravlje, sportske pripreme ili potreba da se ispravi neki dio posture tijela (npr. loše i pogrbljeno držanje i sl.).

Instruktori ovog pravca najčešće su : plesači, kondicioni treneri, alexander instruktori, te instruktori yoge ili aerobika.

Rehabilitacijski pilates prakticira se poslije različitih tjelesnih ozljeda, te treba biti izvođen pod budnim nadzorom stručnjaka za rehabilitacijsko vježbanje. Uobičajeno je da se vježbe tada izvode na spravama.

Blagodati pilatesa
  • Pomaže u postizanju fizičke i psihičke ravnoteže, te bolje koncentracije, bez obzira na starosnu dob i fizičku kondiciju
  • Postiže se jača, čvršća muskulatura cijelog tijela – a samim time gipkije tijelo, uspravno držanje i sklad pokreta
  • Zahvaljujući pravilnom disanju, povećava se kapacitet pluća, poboljšava cirkulacija i izmjena tvari
  • Pilates metoda se može uključiti u vježbe rehabilitacije i programe fizikalne terapije, radi bržeg oporavka kod ozljeda mekog tkiva
  • Može se bez opasnosti prakticirati i u trudnoći – pomaže ženama da nauče pravilno disati, te poboljšava koncentraciju; a nakon trudnoće da brže vrate prijašnju tjelesnu težinu i tonus mišića

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


9 − = 8

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>