Počinje Animafest – program s gotovo 400 filmova je ONLINE!

Počinje Animafest – program s gotovo 400 filmova je ONLINE!

Tijekom četrdeset proteklih godina ‘Animafest’ je održala odanost autorskom filmu koja je vidljiva i u natjecateljskom programu njegova ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja, na kojemu će se majstori animacije ravnopravno boriti za nagrade s mladim snagama kojima su uzor, rečeno je na konferenciji za novinare u povodu kratkometražnog izdanja tog festivala, koje će se održati od 29. svibnja do 3. lipnja u  Zagrebu. 

Kad je osnovan, Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu bio je jedan od dva festivala animiranog filma u svijetu i naizmjenično se održavao s onim u Annecyju. U četrdeset godina mnogo toga se promijenilo, od uvjeta produkcije do distribucije filmova, nastale su stotine festivala, mijenjali su se režimi i direktori festivala, no Animafest je održala posvećenost autorskoj umjetničkoj animaciji i samim autorima, rekla je Vjera Matković, producentica festivala.

U strogu selekciju Velikog natjecanja od 824 filma izabrana su 32 filma, među kojima je i ovogodišnji dobitnik Srebrnog medvjeda, japanski ‘Veliki zec’ Atsushija Wade. Predstavnici sve jače kineske scene, Xu An i Xi Chen, predstavljaju film ‘Kupon za žito’, a europsko stvaralaštvo najnoviji radovi istaknutih animatora, Georgesa Schwizgebela, Rostoa i Everta de Beijera.

Estonsku školu, čiji je najpoznatiji predstavnik ovogodišnji član žirija Priit Paern, predstavit će Kaspar Jancis i Vladimir Leschiov s filmom ‘Villa Antropoff’ te Ulo Pikkov s filmom ‘Tjelesno pamćenje’. U konkurenciji su i ‘Maska’ braće Quay, ‘Bobby Yeah’ Roberta Morgana te iz Hrvatske ‘Cvijet bitke’ Simona Bogojevića Naratha i ‘Zašto slonovi?’ Marka Meštrovića.

Ostali programi dat će širi uvid u ono što se događa na svjetskoj sceni animiranog filma i podsjetiti na ponajbolje radove iz prijašnjih godina. Tu su i natjecanja studentskih filmovanamjenskih i filmova za djecu, a osim u konkurencijama novija animirana produkcija predstavit će se u Velikoj i studentskoj panorami te Hrvatskoj panorami.

Jubilarno izdanje obilježit će i programski vremeplov ‘Grand Prix 1972–2012′ sa svim dosadašnjim dobitnicima Velike nagrade, od ‘Bitke kod Keržence’ Ivana Ivanov-Vanova i Yuria Norsteina do ‘Ronioca na kiši’ Olge i Priita Paerna, najavila je producentica festivala Olinka Vištica. Program donosi već pomalo zaboravljena djela koja su danas dio povijesti filma, a u edukacijske svrhe bit će objavljen i kompilacijski DVD s tim filmovima, dodala je.

Programi ‘Majstori animacije’ prikazuju suvremenu produkciju, nove autore i danas već animacijske klasike. Tu su japanski umjetnik Yoji Kuri, dobitnik ovogodišnje Animafestove Nagrade za životno djelo, Andreas Hykade, jedan od najuspješnijih njemačkih i svjetskih autora u posljednjih dvadesetak godina i Borivoj Dovniković Bordo koji donosi godišnju kroniku i izbor filmova Zagrebačke škole animiranog filma. Predstavit će se i filmovi Umjetničke akademije Turku iz Finske koja je ove godine proglašena najboljom školom animacije, Odsjek za animaciju i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te Filmska akademija Baden-Wuerttemberg iz Ludwigsburga.

Daniel Šuljić, umjetnički direktor festivala, najavio je novi program Animafesta, ‘3×3′ koji prikazuje kraće retrospektive autora koji rade dugo i imaju kvalitetne filmove, no nemaju još dovoljan broj naslova za samostalnu retrospektivu, te posebni program ‘Čudno voće animacije’ posvećen novom trendu filmova ‘montipajtonovskog’ i crnog humora.

Kao jedan od vizualno najzanimljivijih, Šuljić je najavio program glazbenih spotova ‘Kino za uši’, novu talijansku kinematografiju koja doživljava svoj procvat te ‘nostalgičarski’ program za vršnjake festivala s TV serijalima ‘Balthazar’, ‘La Linea’, ‘Lolek i Bolek’, ‘Gusztav’ i ‘Krtek’.

Iz bogatog programa ‘Animafesta’ ističe se posebno ospežna sekcija filmova za djecu, a održavat će se i radionice, promocije knjiga, izložbe, razgovori s autorima, performansi, prenose na Culturenetu.

U nastavku je popis s linkovima na službene stranice programa festivala koje nude više informacija:

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− 1 = 7

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>