Prirodni raj za alpiniste: Nacionalni park Paklenica

Prirodni raj za alpiniste: Nacionalni park Paklenica

Nakon prošlotjedne priče o Risnjaku, na red je došla (za neke) još ljepša Paklenica.

Nacionalni park Paklenica spoj je prirodne ljepote, velikog broja životinjskih i biljnih vrsta, neobičnih prirodnih pojava i adrenalinskog duha. Neobičan dodir planine i mora daje mu posebnu čar kojom privlači brojne turiste.

Jeste li znali da dokazi o dolasku Hrvata u Hrvatsku leže upravu na području Nacionalnog parka Paklenice? Ili da je Nacionalni park Paklenica jedan od najpoznatijih alpinističkih odredišta i izvan Hrvatske? Ovo je samo nekoliko zanimljivosti koje se vežu uz Nacionalni park Paklenica. Sve o ovim i ostalim pojedinostima o drugom  planinskom nacionalnom parku  Hrvatske slijedi u nastavku priče.

Ime Paklenica najvjerojatnije potječe od smole crnog bora, tzv. „pakline“, koju je lokalno stanovništvo koristilo u narodnoj medicini, za zacjeljivanje rana, zatim kao luč – za osvjetljenje te za premazivanje drvenih brodova.

O parku

Nacionalni park Paklenica prvi je nakon Plitvičkih jezera 1949. proglašen nacionalnim parkom. Nalazi se i na UNESCO-voj listi svjetskih rezervata biosfere. Prostire se na južnoj padini Velebita na površini od 95 kilometara kvadratnih. Obuhvaća područje tokova Velike i Male Paklenice uz koje se vežu okomito urezani najatraktivniji kanjoni južnog Velebita. Kanjon Velike Paklenice dug je 14 kilometara,a Male Paklenice 12 kilometara. Između tih dvaju prostora nalazi se izrazito nepristupačan krški prostor koji mami brojne alpiniste željne adrenalina.

Na području Nacionalnog parka Paklenice nalaze se raznoliki geomorfološki oblici. Škrape, ponikve, žlibe, rupe, špilje, kamenice, pukotine samo su neki od fenomena krškog reljefa.  Za speleologe su vrlo vrijedne špilje i jame kojih ukupno ima čak 90, a poseban doživljaj ostavljaju specifični oblici ledenica i snježnica. Za turiste je posebno atraktivna Jama lijepih fosila u kojoj se nalaze nakupine fosilnih ostataka školjkaša lithiotis. Jedna od zanimljivosti nacionalnog parka veže se i uz pronalazak lubanje špiljskog medvjeda stara čak 30 000 godina.

Paklenicu karakterizira i raznolika flora i fauna. Do sada je zabilježeno 1000 biljnih vrsta, od kojih 79 spada u one koje žive samo na području Paklenice. Neki  od najpoznatiji endema su: prozorski zvončić, hrvatski zvončić, valdštajnov zvončić i okrugolisna pjeskarica. Potrebno je naglasiti i raznolikost šuma koje su jedan od glavnih razloga zbog kojeg je prostor južnog Velebita proglašen nacionalnim parkom. U životinjskom svijetu nalaze se brojne vrste leptira, vodozemaca i gmazova, sisavaca i ptica.

Tradicija i običaji

Najstariji očuvani hrvatski trag su crkvice Sv. Jurja u Rovanjskoj i Sv. Petra u Starigradu iz 9. ili 10. stoljeća. Ratovi s Turcima raselili su Hrvate s područja podvelebita te im se zato gubi trag sve do kraja srednjeg vijeka. O povratku Hrvata na pakleničku rivijeru svjedoče dvije utvrde sagrađene između 14. i 16. stoljeća, Večka kula u Starigradu i Paklarić. Paklarić je vidikovac visok 120 metara s kojeg se može   vidjeti prekrasna Rivijera.

Za ovaj kraj posebno je značajan stil gradnje. U podgorskim naseljima susreću se tzv. krovovi na kubu, betonski bačvasti krovovi koji su do danas ostali sačuvani na kućama, gospodarskim objektima i mlinovima. Uz velebitske putove nalaze se pogrebna spomen-znamenja po imenu mirila koja su nastala u razdoblju od 17. do 20. stoljeća.

Jedini stanovnici koji danas obitavaju na području Nacionalnog parka Paklenice su stariji bračni par Marija i Jolin Ramić.

Turizam

Blizina morske obale stvara Paklenicu idealnim mjestom za kombinaciju penjanja i sportova na vodi. Nacionalni park Paklenica nudi bezbroj sadržaja. Pješačenje, biciklizam, rafting rijekom Zrmanjom, putovanja brodom podvelebitskim kanalom samo su neke od ponuđenih aktivnosti. Također se mogu pogledati unutrašnjost špilja i jama, od kojih se svakako preporučuju špilja bogata speleološkim ukrasima Manita peć i najdublja jama Vodarica.

Kanjon Velike i Male Paklenice predstavljaju istinski izazov za svakog planinara i penjača. Za sve koje žele iskusiti uzbuđenje, adrenalin i strah ovo je zasigurno najbolje mjesto u Hrvatskoj.

Krajem travnja i početkom svibnja održava se, već nekoliko godina zaredom, međunarodni alpinistički susret s natjecanjem u brzinskom penjanjuBig wall speed climbing. Radi se o spoju dviju penjačkih disciplina: brzinskom penjanju, koje se obično odvija na kratkim dvoranskim smjerovima na umjetnoj stijeni te o penjanju velikih, vertikalnih litica koje podrazumijevaju uspone u parovima za koje je potrebno više sati, a ponekad i dana. Ove će se godine XIII. Međunarodni susret penjača – PAKLENICA 2012. održavati od 29. travnja do 1. svibnja.

U nastavku ćemo „posjetiti“ još jedan preostali planinski nacionalni park. U kojem je točno  riječ, pročitajte za tjedan dana!

Sanja Heric

 

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− 4 = 2

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>