Pronaći sebe kroz Ples pet ritmova

Pronaći sebe kroz Ples pet ritmova

Pokret tijela urođena je reakcija na naše osjećaje. Upravo se na toj tvrdnji temelji univerzalna metoda plesa pet ritmova – plesa u kojem nema pravila, nema određenih plesnih koraka i normi. Plesati ga može svaka duša koja ima tijelo, bez obzira na godine, spol, izgled, kondiciju ili plesno iskustvo.

U najnovijem broju Sensa magazina, možete čitati upravo o svim blagodatima plesa pet ritmova. Ovdje vam donosimo njih nekoliko.

Ovu plesnu metodu 70-ih je godina prošlog stoljeća utemeljila američka plesačica, kazališna redateljica, spisateljica i filozofkinja Gabrielle Roth, a u Hrvatsku su je prije 15-ak godina prenijeli Gabriellini učenici – instruktorica Silvija Tomčik  te njen tadašnji suprug Škot John Kelly.

No u ovih nekoliko rečenica ni izbliza nisu opisane nebrojene mogućnosti koje pruža ples pet ritmova, jer oni nas prate od rođenja do smrti, od jutra kad se budimo, do večeri kad umirujemo um i tijelo.

Tijelo u pokretu

Silvija Tomčik Kelly kaže: „Svi mi dobili smo slobodu pokreta samim rođenjem, ali smo, sputani nametnutim okolnostima, tijekom života na to zaboravili. Uvijek razmišljamo o tome kako izgledamo, što drugi misle o nama, hoće li naše tijelo učiniti nešto protiv nas i protiv naše volje. Iste probleme imaju apsolutno svi ljudi, bez obzira na dob, spol i izgled – i debeli i mršavi, i stari i mladi, i muškarci i žene.

Zato je tu pet ritmova da uz njih naučimo kako se osloboditi tih stega i zato je svaki pokret u dopušten jer nas oslobađa nagomilanih strahova, ljutnji i uvreda.“ Svi instruktori slažu se u jednom – svako je tijelo u pokretu prekrasno jer je jedinstveno i neponovljivo i jer priča svoju životnu priču.

Evo kako su John Kelly i Silvija Tomčik Kelly opisali svaki od pet ritmova:

TEČNI RITAM: Uči nas o počecima – kako o početku života, tako i o novom početku svakog dana, svih naših odnosa i svega što radimo. Uči nas da slijedimo sebe, svoje impulse i energiju, kao što majka slijedi potrebe svojega djeteta.

Tečni je ritam ritam otkrića. To nam znanje pomaže u razotkrivanju naših uobičajenih načina gledanja i reagiranja na svijet te u kretanju s postojećom energijom, umjesto da se opiremo i tako osnažujemo upravo ono čemu se opiremo.

RITAM STAKATO: Nakon slijeđenja dolazi stakato. On postavlja ograničenja koja omogućuju povezivanje s drugim ljudima. Uči nas kako komunicirati, ne samo riječima već i pokretima. Pomaže nam da postavimo jasnu komunikaciju, usklađenu s našim istinskim osjećajima.

To je žestoka, strastvena energija koja dolazi iz srca. Djelotvornoizražavanje stakata znači da smo potpuno u sadašnjem trenutku, da imamo jasan osjećaj smjera kretanja te da nas vode vlastita strast i unutarnja vatra.

KAOS: Uči nas otpuštanju – ideja, planova, ljudi, mjesta… Svatko od nas bio je barem jednom u situaciji da se mora predati, da mora napustiti nešto – posao, partnera, prijatelja – da mora prekinuti neki odnos. Ta situacija praznine daje nam bijelo platno za stvaranje u kojem se suprotnosti rastaču, a mi nestajemo u carstvu čistog stvaralaštva.

To uključuje slamanje obrazaca uma koji znače vezivanje za prošlost i vezivanje za budućnost (nelagode, tjeskobe, svih oblika straha) i koji nas sprečavaju u djelotvornom življenju vlastitih snova i vizija.

LIRSKI RITAM: Označava lakoću postojanja, radovanje i prihvaćanje života kakav jest. Ono što nam daje mogućnost da živimo je sigurnost da ćemo se već nekako snaći u bilo kojoj situaciji i da ćemo moći odraditi različite životne uloge – na poslu, kod kuće, među prijateljima, biti odrasla osoba, ali ne zaboraviti biti dijete. Lirski ritam energija je pustolovne igre.

Učenje postaje proizvod naše očaranosti i zanimanja. A ponajviše se smijemo. Odustajemo od svoje ozbiljnosti i vidimo humor u svojoj nepotrebnoj patnji i uzaludnim naporima da kontroliramo situacije i život. Radujemo se čak i onome što se svaki dan u našem životu ponavlja jer nam ulijeva sigurnost i daje čvrsti temelj.

RITAM DUBOKE TIŠINE: Uči nas da sve ima svoj kraj. Ritam duboke tišine može simbolizirati i starost i kraj života. Ali naša kultura, koja nerijetko nameće izvrnut sustav vrijednosti, zaboravlja da starost i blizinu smrti ne treba doživljavati kao tabu. Jer upravo taj dio života pršti bogatstvom poučnih i korisnih znanja, zanimljivih priča i doživljaja.

U ritmu duboke tišine obnavljamo se i kontaktiramo s dubokim izvorom unutarnje mudrosti, gdje život postaje meditacija u pokretu i posvuda vidimo povezanost.

Djelovanje rođeno iz ovog tihog mjesta bit će sažeto i snažno.

Pronaći svoj ples znači pronaći sebe na najprotočnijoj i najkreativnijoj razini. Iako je vježba vrlo jednostavna, ima moć poticanja duboko iscjeljujućeg i kreativnog izražavanja. Osnovno učenje jest: Ako pokreneš svoje tijelo, psiha će se sama iscijeliti!

Paula Bobanović

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


7 + = 13

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>