S pilulom po svijetu; od revolucije do evolucije

S pilulom po svijetu; od revolucije do evolucije

U svibnju ove godine, kontracepcijska pilula proslavila je 51. rođendan i prisjetila se svog mukotrpnog puta i borbe za ženska prava. Pilula je mnogima najčešće primjenjivan način sprečavanja začeća, ali uglavnom u zapadnom svijetu. Naime, u cijelom je svijetu uzima samo 80 do 120 milijuna žena. Pilula se na tržištu prvi puta pojavila u svibnju 1960.,  u SAD-u,  a godinu dana kasnije i u Europi.

U Japanu, iako je riječ o bogatoj industrijskoj zemlji, takav način kontracepcije koristi samo 1% žena, a na njihovom je tržištu tek od 1999. zbog moralnih dvojbi i straha od širenja spolnih bolesti. Japanci se radje odlučuju za kondom – ili pobačaj (?).  U  Kini “antibebi-pilulu” uzima samo 2% žena, premda kontracepciju koristi njih 87%, 45% upotrebljava spiralu i 38% se odlučuje za sterilizaciju.

Pilula je u Zapadnoj Njemačkoj odmah izazvala prosvjede. Najprije se prepisivala samo udanim ženama za razliku od Istočne Njemačke gdje je pod nazivom “pilula za željeno dijete” postojala od 1965. i redovoto se preporučavala zaposlenim ženama.

Kontracepcijska pilula se sve češće koristi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. S jedne strane sam Kur’an dopušta “alternative” poput pobačaja i sterilizacije – u medicinskoj nuždi. No s druge strane sprečavanje začeća u muslimanskim zemljama ima dugu tradiciju.

Pilula se u Kataru, Dubaiju i  Bahreinu smatra prokušanim sredstvom za birth spacing; stanka između porođaja ženama treba omogućiti tjelesni oporavak . U Pakistanu se pak pilula katkad uzima kraće vrijeme, primjerice kako bi se odgodilo kravrenje na vjerske blagdane jer se muslimanka koja ima jmjesečnicu smatra nečistom i ne smije ući u džamiju.

Kontracepcijska pilula je u jednom smislu uistinu bila revolucionarna; mnogim je ženama dala priliku za poslovnu karijeru bez bojazni da će biti odbačene zbog neželjene trudnoće. IPAK, proizvođači nisu mislili na jednu nuspojavu; žene u doba ovulacije obično biraju muškarce čiji su geni što manje slični njihovima. Međutim, ako se ovulacija potisne kontracepcijskom pilulom, više ih privlače “mlakonje” sličnih gena. Tako pilula može promijeniti i evoluciju.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ 7 = 15

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>