Samostan Taktsang u Butanu

Samostan Taktsang u Butanu

Kraljevina Butan se nalazi u Južnoj Aziji, u planinskom lancu Himalaja. Budizam je državna religija i pripada mu većina stanovništva. Butan je još uvijek prilično izoliran od vanjskog svijeta i strancima je dopušten pristup samo u pojedina područja zemlje.

Povijesno je bio poznat po više imena, kao što su Lho Mon (južna zemlja tame), Lho Tsendenjong (južna zemlja Tsenden čempresa), Lhomen Khazhi (južna zemlja četiri prilaza) i Lho Men Jong (južna zemlja ljekovitih trava)….

Legenda o samostanu „Tigrovo gnijezdo“

U 17. su stoljeću budistički redovnici započeli gradnju samostana oko pećine koja je stoljećima služila kao duhovni hram. Prema legendi upravo je ova pećina mjesto na koje je 747. godine na letećem tigru sletio Guru Padmasambhava i donio budizam s Tibeta u Butan. Navodno je Guru u pećini meditirao puna tri mjeseca!

Kraljevina Butan, poznata i kao Zemlja zmajeva, smjestila se između Tibeta i Indije i dom je nekih od najveličanstvenijih budističkih samostana na svijetu.  Najljepši pogled na Tigrovo gnijezdo pruža se iz vrtova Sangtopelri na vrhu planine iznad samostana.

Najpoznatiji od njih je samostan Tigrovo gnijezdo. Impresivan budistički samostan Taktsang (poznat i pod nazivom Dzong) smjestio se na samom rubu 900 metara visoke litice, i danas je neslužbeni simbol države Butan. Iz samostana se pruža pogled na dolinu Paro koja je poznata po nekim od najspektakularnijih krajolika na svijetu.

Tigrovo gnijezdo leži 3450 metara iznad razine mora. Posjet ovoj svjetskoj destinaciji najbolje je obaviti u travnju ili svibnju zbog ljepote proljetnog cvijeća i tradicionalnog Paro festivala koji se tada održava.

U samostanu nije dozvoljeno fotografiranje i svoje foto aparate se mora ostaviti na ulazu. Tigrovo gnijezdo je najposjećeniji samostan u Butanu kao i mjesto koje su za meditaciju koristili neki od najpoznatijih budističkih svećenika. Inače sve što im je potrebno dobijaju helikopterom. Ako im slučajno ponestane hrane ili vode..nema problema! Uzmu “zmaja” i spuste se do obližnjeg dućana od kojih 8000km.

Put do gnijezda

Jedina staza koja vodi do samostana nosi prekrano ime “Sto tisuća vila“. Vjerojatno zbog čarolije samog krajolika kojim prolazi, kao i zbog zvukova vodopada i vjetra u krošnjama. Na putu ćete proći kraj nekoliko manjih samostana, kao i kafića koji nudi odmor od uspona.

U obredima najčešće dio svećenika pjeva molitve dok ostatak svira instrumente od kojih se posebno ističe činela (glazbalo iz grupe udaraljki), gongova(također iz grupe udaraljki, jedan od najstarijih instrumenata na svijetu, svoji zvuk donosi u prostore različitih kultura i tradicija) i truba.

Ovo jedinstveno mjesto uvršteno je među sam vrh mjesta sa najboljim pogledom. Sama slika ovog predivnog mjesta navodi na skoru posjetu.

Ines Marinac

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ 8 = 10

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>