29 Svibanj 2012
7+7 svjetskih čuda

Kažu da su čuda svijeta, piramide Afričke; kažu da su čuda svijeta velike rijeke Indije.. Al’ nijedno čudo nije bilo ravno onome, kad je stari uparkir’o u bašću …  A ne, ne, ne! Prevarili ste se ukoliko ste pomislili da ćemo pisati o Zabranjenom pušenju i Jugi 45. ;)  Ipak ćemo se prisjetiti svih (7+7) svjetskih čuda, odnosno veličanstvenih dostignuća  čovječanstva u arhitekturi i građevinarstvu.

Kako je civilizacija vremenom napredovala nastalo je više čuda i više popisa – mi ćemo se osvrnuti na 7 najstarijih; onih antičkih te novih 7  iz  2007. godine.

Prvi je popis navodno nastao između 150. i 120. godine prije nove ere, a djelo je grčkog pjesnika  Antipatrosa iz Sidona. Na popisu su se našli:

Aleksandrijski svjetionik (Faros pred Aleksandrijom) sagrađen je oko 300. do 280. godine prije naše ere, a sačinio ga je grčki arhitekt Sostrat iz Knidosa.

Sagrađen na isturenom poluotoku Farosu ispred tog egipatskog lučkoga grada, smatran je jednim od najvećih ostvarenja u starom vijeku. Na jednom pravokutnom podzidu uzdizao se oko stotinu metara visoki osmorokutni nastavak. Na najgornjoj platformi gorjela je noću vatra, podržavana drvetom i smolom, koja se odražavala od brončanih zrcala. Troškovi izgradnje progutali su mnogo novca. Prema legendi, Sostrat je dugo tragao za materijalom za izgradnju temelja koji bi se opirao morskoj vodi pa napokon sagradio svoj toranj na golemim blokovima od stakla. Godine 1375. potres je razorio ostatke tornja, a na poluotoku Farosu (koji je zadržao svoje ime) arheolozi su uzalud tražili ruševine.

Artemidin hram (Efez) – Prvotno podignut oko 550. godine prije Krista, ovaj je mramorni hram bio spaljen i kasnije ponovno sagrađen. Postoje različita vjerovanja o obliku i sadržaju hrama, ali najviše opisa dolazi od Plinija, prema kojemu je hram bio 115 metara dugačak i 55 metara širok.  Hram je sadržao 127 stubova jonskog reda, svaki po 18 metara visine.  356 p.n.e. ga je zapalio Herostrat -  spaljivanjem jednog od sedam svjetskih čuda, htio je postati slavan i ući u povijest, što mu je i uspjelo. Te noći, kad je gorio Artemidin hram, rodio se prema predaji Aleksandar Veliki, koji je kasnije velikim financijskim sredstvima pomogao obnovu hrama. Obnovljeni hram razorili su Goti 262. p.n.e., a ono što je od njega ostalo, stanovnici su kasnije koristili kao građevinski materijal. Dva metra visok Artemidin kip, izrađen od drveta vinove loze te obložen zlatom i srebrom je  uništen, a od originalnih se 127 jonskih stupova sačuvao samo jedan.

Semiramidini (Babilonski) viseći vrtovi (Babilon) – Babilonski je kralj  Nabukodonosor II. (oko 605.-562. pr. K.) sagradio veličanstvene vrtove (slika gore) za svoju ženu – jedni tvrde kako ih je sagradio za svoju ženu Amitis od Medije koja je čeznula za svojom domovinom Medijom, a drugi da su vrtovi sagrađeni za mitološkukraljicu Semiramidu.

Keopsova piramida (Giza), poznata i kao Velika piramida ili Kufuova piramida je grobnica faraona Kufua u Gizi. To je najstarija i najveća piramida u Gizi, te najstarije svjetsko čudo. Piramida je izgrađena kao grobnica faraona Kufua, kojeg su Grci zvali Keops. Veliku je Keopsovu piramidu navosdo gradilo 100 000 ljudi, 20 godina.

Kolos s Rodaovaj se brončani kip boga Sunca Helija izdizao 35 metara iznad ulaza u rodsku luku, Grčka. Stradao je u potresu.

Mauzolej u Halikarnasu – golema mramorna grobnica perzijskog satrapa Mauzola sagrađena je oko 350. pr. Krista. U Halikarnasu su se sačuvali samo temelji, ali se neki kipovi nalaze u Britanskom muzeju u Londonu.

Zeusov kip u Olimpiji – ovaj veliki kip kralja bogova bio je načinjen od slonove kosti i zlata, sama glava bila  je visoka 13 metara.

Glasovima više od 100 milijuna ljudi na stranici n7w, 07. srpnja 2007. godine u Lisabonu je izabrano 7 novih svjetskih čuda, iako nisu podržana od strane UNESCO-a. O kojim je čudima rijč čitajte u nastavku.

Kineski zidobjekt građen ljudskom rukom, izgrađen je s namjerom zaštite od upada neprijateljskin naroda, navodno je vidljiv i s Mjeseca. Danas ga posjećuje oko 10 milijuna turista godišnje.

Machu Picchu - što u doslovnom prijevodu znači ‘stari vrh’, sveti je grad Inka, a smješten je u istočnim Andama, na visini od 2.350 metara. Pretpostavlja se da je izgrađen sredinom 15. stoljeća, ali je ostao ‘neotkriven’ sve do 1911. godine, kad ga pronalazi američki povjesničar Hiram Bingham. Machu Picchu je istinsko svjedočanstvo koliko je bilo moćno carstvo Inka, a koje je već u to vrijeme izgradilo kanale za navodnjavanje i sustave popločenih cesta, kao i brojne monumentalne tvrđave, zgrade i hramove.

Taj Mahal vrhunsko ostvarenje mogulske arhitekture, stila koji kombinira elemente perzijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Taj Mahal, spomenik vječnoj ljubavi, nalazi se uz rijeku u gradu Agra u sjevernoj Indiji. Nekoć je to bio glavni grad mogulskog carstva, s vrhuncem slave na početku 17. stoljeća, a danas ga pohode rijeke turista željnih vidjeti jedno od novih svjetskih čuda! Godine 1983. Taj Mahal postaje UNESCO-ov spomenik Svjetske baštine opisan kao „dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-djela svjetskog nasljeđa”.

Rimski koloseumzvorno nazvan “Amfiteatar Flavijevaca”, jedan je od najljepših primjeraka rimske arhitekture u povijesti. Ime je dobio po kolosalnoj skulpturi cara Nerona koja se nalazila ispred amfiteatra. U Koloseumu su održavane gladijatorske borbe, koje je moglo pratiti 50 000 gledatelja. Održavale su se i borbe sa životinjama i rijetko borbe s brodovima.

Petrapoznati grad isklesan u kamenu, u doslovnom prijevodu s latinskog znači  ‘stijena’. Nalazi se na području današnjeg Jordana, uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine kao “jedno od najvrijednijih kulturnih dobara baštine čovječanstva”.

Krist Otkupiteljriječ je o kipu koji prikazuje Isusa Krista na brdu Corcovado u Rio de Janeiru. Skulptura je visoka 38 metara (od čega samo postolje ima visinu 8 metara) te teška oko 700 tona, a nalazi se na 709 metara nadmorske visine. Izgrađena je od armiranog betona i steatita.

Chichen ItzaNa sjeveru poluotoka Yucatana, duboko skriven u beskrajnim šumama, smjestio se tajanstveni sveti grad Maja – Chichen Itza.

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>