09 Lipanj 2012
Bizarni običaji istoka

Nekidan u razgovoru s prijateljicom, nekako se nađemo u raspravi “Zašto je zapad binaran, a istok to nije?”

Pa eto, na tragu tog odgovora, odlučila sam istražiti NEbinarni sustav istoka nebi li otkrila odgovor na taj misterij ;)

Ono što ćete u nastavku pročitati, NE pokušavajte na zapadu, ne pokušavajte ni iz zaj&%@?3$0e

Podvezivanje stopla

Ovaj se običaj prakticirao u Kini oko tisuću godina, počevši od 10. stoljeća pa sve do početka 20. stoljeća. Primjenjivao se na mladim Kineskinjama, djevojčicama u dobi od šest godina, nekad i ranije. Stopala bi se omotala čvrstim zavojima da ne mogu rasti i normalno se razvijati tako da bi stopalo zadržalo veličinu od 10 do 15 centimetara, dakle veličinu još nerazvijenog djeteta.

Postupak podvezivanja stopala je sljedeći: stopala djevojčice umoče se u toplu mješavinu biljaka i životinjske krvi, nakon toga režu se nokti kako bi se spriječilo urastanje i infekcije. Kako bi djevojčicu pripremili za ono što slijedi stopala bi prvo nježno izmasirali. Zatim bi djevojčici slomili svaki prst i umotali ga u mokri zavoj (koji bi se stisnuo nakon što bi se osušio) te bi prste povukli što više prema peti. Na taj je način ženina sposobnost da se kreće bila iznimno smanjena jer svaki korak stajao ju je pregršt boli.

Unatoč tome, podvezana stopala Kinezi su smatrali iznimno erotičnim, njihovi mali i bolni koraci muškarce su osobito uzbuđivali pa tako seksualni priručnik dinastije Qing donosi 48 ‘’uzbudljivih’’ igrica sa ženinim podvezanim stopalima.

Sepuku ili harakiri

Sepuku ili harakiri je bio neizostavan dio samurajskoga koda časti. Odnosi se na svečani čin samoubojstva kako bi se izbjegla smrt od neprijatelja ili da bi se ratnik iskupio od grijeha ili im je to naredio gospodar, te kao izraz prosvjeda u slučajevima kada se vlastita moralna načela nisu slagala s gospodarovom naredbom.

Ukoliko je bilo vremena, izvodio se cijeli ritual. Samuraj se okupao, pojeo omiljeno jelo, obukao svečano ruho, napisao pjesmu o smrti i zario si nož u trbuh. Samuraj bi napisao posmrtnu pjesmu i obukao bijeli, labavi kimono.

Seppuku se često izvodio u vrtu ili nekoj drugoj lokaciji na tatamiju. Kaišaku-nin (sekundant – to je bliska osoba onoga koji mora počiniti seppuku injegov je zadatak odrubiti glavu) mora biti uvježban u daki-kubi tj. rez mačem tako da glava ostane spojena s ostatakom tijela tankim komadićem kože.

Loše odrubljivanje je smatrano sramotom bi stajao iza samuraja koji treba počiniti samoubojstvo dok je njegov wakizashi ili tanto (koji bi se nalazio na malenom stoliću s dijelom oštrice omotanim u papir) bio ispred njega.

Kaishaku-nin bi polio svoj mač vodom i podigao ga u gotovo okomiti položaj tako da se pripremi za odrubljivanje glave. Samuraj bi zatim uzeo wakizashi, otvorio gornji dio kimona i zabio mač u trbuh, režući u dva poteza: slijeva u desno i zatim prema gore. Nakon toga bi mu kaishaku-nin na znak odrubio glavu čime se postizala brza smrt.

Samomumifikacija

Sokushinbutsu su bili budistički redovnici i svećenici koji su sami sebi prouzrokovali smrt samomumificiranjem. Ovaj bizarni običaj bio je zastupljen u sjevernom Japanu oko prefekture Yamagata gdje je i otkriveno dvadesetak mumija.

Tri godine svećenici bi bili na posebnoj dijeti koja se sastojala od orašastih plodova i sjemenki uz strogu fizičku aktivnost, kako bi se riješili masti u organizmu. Iduće tri godine jeli su samo koru drveta i korijenje te pili otrovan čaj napravljen od plodova drveta urushi, od kojih se inače proizvodi lak.

To je uzrokovalo povraćanje, ubrzani gubitak tjelesnih tekućina i najvažnije – ubijalo sve organizme koji su mogli uzrokovati raspadanje tijela nakon smrti. Nakon toga, ono najbrutalnije – svećenik bi se zatvorio u kamenu grobnicu, malo širu od njega iz koje jedva da je mogao pomaknuti mali prst.

Jedina veza s vanjskim svijetom bila mu je cjevčica za zrak i zvono. Svaki dan bi zazvonio kako bi kolegama vani dao do znanja da je još živ. Kad bi prestao zvoniti, cijev sa zrakom bila bi izvađena i grobnica zapečaćena.

Bizarni ljubavni običaji (sa istoka i zapada)

Znojne jabuke

U ruralnoj je Austriji umjesto poklanjanja čokoladnih bombona poželjno djevojci pokloniti jabuku okupanu u znoju muškog pazuha. Zabranjeno voće dobiva sasvim novo značenje, a djevojke sigurno (ni)su oduševljene ovakvim gestama.

Kambodžanski šator

Pleme Kerung brine o svojim djevicama, pa su tako roditelji za svoju kćer gradili šator čim bi ušla u pubertet. Šator je služio za seks mladoj djevojci, a ona bi po večeri spavala sa čak nekoliko muškaraca, dok ne bi pronašla onog za kojeg se želi udati. Razvod je u ovom plemenu neprihvatljiv, pa je tako potrebno mudro odabrati.

Bali i zubi

Na Baliju je tradicija bila brušenje zuba mladim ljudima, a svećenik bi im očnjake izbrusio do ravnine sjekutića, te se smatralo da ih ovaj postupak čisti od grijeha, zla i pohlepe. Tako očišćeni od grijeha, mladi su se ljudi smatrali spremnima za brak.

Bundling

Tradicija Engleske i Kolonijalne Amerike omogućavala je mladim ljubavnicima da, pod nadzorom roditelja, provedu noć zajedno u istom krevetu. Par je bio odvojen debelim dekama, a ponekad je između njih bila i daska koja je sprječavala snošaj.

Kineski posjeti

U nekim je selima u Kini poznat običaj posjećivanja djevojaka. Djevojke sjede oko vatre i vrte vreteno, a muškarci ogrnuti u crvene deke prilazi im svirajući glazbene instrumente. Mladić odabire djevojku kojoj će svirati serenadu, a ako joj je svidi, djevojka ispod haljine vadi mali stolac na koji on može sjesti.

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>