23 Srpanj 2012
Elizabeth Bathory – kraljica krvi i prvi pravi vampir

Da krvlju nisu opsjednuti samo vampiri, već da su kroz povijest zabilježene i ljudske spodobe koje su koristile krv za zadovoljenje svojih bolesnih maštanja, svjedoči i slučaj Elizabeth Bathory.

Neki je zovu kraljicom krvi, a neki prvim pravim vampirom.

Porodica Bathory bila je vrlo moćna i iz nje su došli veliki kraljevi, prinčevi i suci. Međutim, unutar porodice je postojao znatan broj brakova među članovima obitelji što je rezultiralo uobičajenim problemima koji prate potomstvo bliskih srodnika. Neki potomci su imali problema sa psihozama, a rodila se i nekolicina zlih genija, među kojima je bila i Elizabeth.

Rođena je 1560. u plemićkoj obitelji koja je posjedovala zemlje diljem Transilvanije i bila je smatrana jednom od najmoćnijih obitelji u zemlji. Kažu da je bila sposobno i aktivno dijete te da je kao mlada djevojka bila i prilično lijepa. Imala je nježne crte lica, bila vitke građe i visoka.

U djevojačkoj dobi bila je zaručena i udana za jednako moćnog plemića imenom grof Ferencz Nadasdy kojega su zvali i „Crni heroj Mađarske“, ali to ju nije spriječilo da mijenja ljubavnike. Budući da je za okrutnog muža udana sa samo 15 godina, nikada nije za njega marila.

Kako je on bio ratnik koji je koristio metode mučenja da izvuče informacije od neprijatelja, u vremenima njegove odsutnosti je često i sama koristila njegove sprave za mučenje, uživajući u gledanju lica izobličenih u užasu.

U dobi od 25 godina počinje se u njoj javljati strah od starosti i mogućnosti gubljenja ljepote o kojoj je postala bolesno ovisna.

 I tako je počelo ludilo

Njena osobna opčinjenost krvlju započela je kada ju jedna od njenih sluškinja nije zadovoljavajuće podvorila pa joj je zarinula škare u lice, a djevojčina se krv rasula po njenim rukama. Kada je otišla oprati tu krv, učinilo joj se da joj koža na mjestima gdje je bila krv izgleda mlađe i mekše nego što je bila do tada. Uvjerena da je krv mladih djevojaka bila tajna vječne ljepote i mladosti, grofica je počela smišljati kako da u djelo provede planove  nepresušnoj opskrbi krvlju.

Tijekom njene vladavine zabilježeno je oko 600 ubojstava. Ubojstva nisu bila ni brza ni jednostavna. Njene igre uključivale su rezanje škarama, bušenje iglama, žigosanje užarenim željezom, probadanje oštrim šiljatim kolcima. Žrtve su se nalazile u ogromnom kavezu koji je visio sa stropa i služio kao jako praktičan krvavi tuš.

Svjedoci i preživjele žene opisivale su premlaćivanja u dužem vremenskom periodu koji su često završavali smrću. Paljenje i sakaćenje ruku i genitalija. Nekima je čak odgrizeno meso s lica, ruku i drugih dijelova tijela.

 Pod istragom

1610. povela se prva istraga o grofici, a do prosinca iste godine bila je optužena za počinjene zločine. Zahvaljujući svom visokom plemićkom rangu, Elizabeth nije bila osuđena na smrt već na doživotno zarobljeništvo u najvišoj kuli svog dvorca.

Njena soba nije imala ni vrata, ni prozore već samo mali otvor na zidu kroz koji je bila opskrbljivana hranom. Umrla je u toj sobi u kolovozu 1614.godine. Njena vampirska reputacija nije potekla samo iz njene gladi za kupanjem u krvi već i iz glasina koje su se proširile tokom suđenja da je ona žrtvama i pila krv.

Njena priča našla se u mnogim filmovima; Daughters of darkness, Countess Dracula, Blood castle itd, a opjevana je i u pjesmama metal bendova.

Elizabeth Bathory je proglašena jednom od najokrutnijih žena u povijesti, poznata je kao najozloglašenija serijska ubojica u Mađarskoj i Slovačkoj.

Marina Babić

The video cannot be shown at the moment. Please try again later.

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>