11 Srpanj 2012
Koja nas zanimanja očekuju u budućnosti?

Britanska je kompanija Fast Future istraživanjem utvrdila koja će zanimanja biti najtraženija za dvadeset godina. Vertikalni farmeri, svemirski turistički vodiči, trgovci vremenom, virtualni učitelji… samo su neka od zanimanja kojima bi se  mogla baviti naša djeca.

Digitalna revolucija nastavlja s ubrzanjem te ćemo tako u budućnosti trebati virtualne odvjetnike – s obzirom da je sve veći i veći dio našeg života online, morate imati stručnjaka za rješavanje pravnih sporova koji mogu uključivati ljude iz drugih zemalja  i regija, s različitim zakonima; potom organizatore virtualnog života – ovi će vam menadžeri provjeravati e-mailove, voditi računa o tome da podaci budu ispravno pohranjeni, a brinut će se i o vašim lozinkama i profilima te čistače informacija koji će se za vas, na siguran način (kako vam ne bi ukrali identitet) riješiti svih nepotrebnih podataka.

Zaštita okoliša će  također biti istaknutih više nego ikad prije pa će se tako zapošljavati, stručnjaci za klimatske promjene – kako se utjecaj klimatskih promjena povećava, trebat će nam nova vrsta znanstvenika koji će smanjiti ili preokrenuti te učinke; vertikalne farmere – proizvodnja hrane će se odvijati u neboderima, u gradovima što bi moglo  povećati zalihe hrane do 2020.  godine; vertikalni će farmeri morati poznavati  niz znanstvenih disciplina, inženjering, trgovinu i marketing.

Policajci za vremenske promjene  -  “krađa oblaka” za stvaranje kiše već se  događa u nekim dijelovima svijeta te mijenja vremenske obrasce tisućama milja daleko; stoga će zadatak “vremenskih policajaca” biti kontrolirati i pratiti tko ima pravo ispaliti rakete koji sadrži srebro-jodid u zrak te na taj način izazvati  oborine iz prolaznih oblaka.

Wellness menadžeri za starije, kirurzi za poboljšanje pamćenja te  arhitekti tijela ili “proizvođači” dijelova tijela će biti potrebni kako bi se poboljšala  kvalitete života stanovništva za koje se predviđa da će doživjeti 100-tu.  Wellnes menadžeri za starije će upravljati zdravljem i osobnim potrebama starije populacije – želite li znati više, bacite pogled OVDJE. Svi koji doživite budućnost o kojoj je ovdje riječ moći ćete, ukoliko vam je potrebno za pohranu, povećati svoju memoriju; o proizvođačima dijelova tijela nećemo previše, za sve one koji žele znati više mogu pročitati  OVDJE.

Spominju se i psiholozi za virtualno neprilagođene, odnosno one koji su traumatizirani ili marginalizirani društvenim umrežavanjem; osobni brenderi – pomoću njih ćete i sami postati brand; vremenski brokeri – vrijeme je uvijek bilo dragocjeno, zar ne?; dizajneri nove generacije vozila s alternativnim materijalima i gorivima; avatar menadžeri/virtualni učitelji zamijenit će one u učionicama; osobni medijski djelatnici koji će samo za vas kreirati medijske sadržaje; svemirski turistički vodiči; specijalisti za nanomedicinu, farmeri genetski modificiranih usjeva i stoke, etičari “novih znanosti”  te  provoditelji karantene.

Ti će poslovi, 2030. godine, ujedno biti i najbolje plaćeni; a  ovako će, prema Guardianu, u budućnosti izgledati odlazak na posao:

Početak je 2020. godine. Na posao ste doputovali u svom letećem automobilu napravljenom od titana, a na ulazu na recepciji vas pozdravlja robot. Zaputite se prema vašem virtualno-interaktivno-trodimenzionalnom radnom stolu koji vam spravlja prvu jutarnju kavu i u vašu očnu mrežnicu projicira vaš današnji popis zadataka. 

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>