06 Rujan 2012
Moćni afrodizijaci: 12 začina koji bude želju za seksom

Vikend je pred nama, što reći… Dugačak uvod nije potreban ;)

Krenimo odmah na poantu stvari, koji su to afrodizijaci, koji vam mogu biti od pomoći (mada, znate kako se kaže; nema pomoći za one koji…)

Papar

Jeste li znali da je kihanje erotski užitak? Kažu da donosi radost udovicama i ublažava impotenciju kod stidljivih. Najbolje po potrebi istucati nekoliko zrna, ne samo da bi se sačuvao ukus već i zbog ceremonijalnosti, ali može se poslužiti i papar u prahu.

Lovor

Rimske junake krunili su lovorovim grančicama, simbolom muškosti. Za jelo, lovor se koristi u malim količinama, samo jedan mali list ili pola velikog, jer ima veoma jak i pomalo gorak ukus.

Anis

U mnogim zemljama Srednjeg istoka koristi se za poticanje ljubavi kod tek vjenčanih i za lječenje impotencije.

Origano

Jakog i prodornog ukusa i mirisa, tipičan je za mediteranska jela. Ako ubacite šaku origana u toplu vodu za kupanje udvoje, doživjećete izuzetno erotsko iskustvo.

Bosiljak

U drevnim kulturama, i još uvijek u vudu ritualima na Haitiju, vjeruje se da utječe na plodnost i izaziva strast. U svojoj pradomovini Indiji stekao je reputaciju afrodizijaka – muškarci starih plemena žvakali su svježe listove. Vjerovalo se i da rascvjetali bosiljak u kući znači da će u nju doći djevojka, jer bosiljak liči na djevojačke genitalije

Lavanda

Stavite je u vrećicu ispod jastuka na krevetu na kome ćete voditi ljubav.

Kadulja

Vojnike u antičkoj Grčkoj dočekivale su njihove žene sa čajem od kadulje, da bi potaknule plodnost i produžile grčku rasu. Ima veoma jak miris i mora se koristiti u umjerenim količinama.

Đumbir

U antička vremena smatran je izvorom ljubavne snage. Muškarci koji su pili čaj od cvjetova đumbira bili su pravi ljubavnici. Ako bi neka djevojka nosila vjenac od bijelih cvjetova đumbira, postala bi izazovna. Kada je đumbir iz Egipta stigao u antički Rim, odmah je proglašen za ljubavni začin.

Cimet

Napitak od štapića cimeta preporučuje se kao lijek za tegobe tokom menstruacije i trudnoće. Legenda kaže da je kraljica od Sabe zadivila kralja Solomona ne samo svojom pameću i bogatstvom već i mirisom. Kada je stigla u Jeruzalim, namazala je tijelo uljem od cimeta. Kralj Solomon nije joj mogao odoliti.

Menta

Shakespeare je spominje zajedno sa lavandom i ruzmarinom kao stimulans za sredovječnu gospodu. Mitološka priča govori kako je Persefona, kraljica podzemnog svijeta, pretvorila nimfu Mintu u biljku mentu i stavila je u zemlju, s obzirom da je bila ljubomorna jer je njen muž Had smatrao Mintu neodoljivom. Ali uzalud, Had je obožavao mentu zbog njenog mirisa (ali i ukusa). Zbog toga se od antičkih vremena menta smatra afrodizijakom. A na mjestu gdje se sve dogodilo, na brdu Trifiliji, iznikla je nana, odnosno menta.

Karanfilić

Možda zbog oblika, zrna karanfilića su od davnih vremena u Aziji smatrali glavnim pokretačem muškog spolnog nagona. U Indoneziji i danas roditelji pored kuće sade karanfilić ukoliko im se rodi muško dijete.

Peršun

Koristile su ga vještice kao jedan od sastojaka za svoje magične napitke za letenje. Neki tekstovi kažu da su pripremale balzam za tijelo. Stavlja se u meso, ribu, salate i ostalo. Njegova svježina ublažava miris crnog ili bijelog luka u ustima.

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>