05 Srpanj 2012
Najzanimljiviji indijski običaji; sasvim različiti od naših

E ta divna mistična Indija… moderna, kompleksna, simbol totalne egzotike za naše pojmove, a sa sobom nosi brojne drevne običaje koji bi bili zanimljivi i onima kojima Indija nije u skorom planu putovanja…

Svakako je uvijek „in“ čuti nešto novo o zoni van stvarnog svijeta.

Zemlja sa dvadeset i osam država majka je mnoštvu jezika, kultura i vjera, pokrivenih žena, bogatstva i siromaštva istovremeno.

Bez predrasuda

Iako mnogo toga ne znamo o tom velikom središtu kulture, mnogi putnici već u startu imaju sliku ovog svijeta kao siromašne zajednice ljudi  s kojom će lako komunicirati. Iako za neka pravila već doista znamo, vrlo je bitno pristupiti bez predrasuda. Već su poznata neka uobičajena pravila ponašanja poput obaveznog nošenja odjeće koja ne pokazuje previše odnosno one koja će sakriti tijelo, ili skidanja cipela u vjerskim objektima gdje je osim toga, strogo zabranjeno fotografiranje ili snimanje.

Kao zemlja gdje su nastale poznate četiri religije, daje se naslutiti da Indijci svoju vjeru shvaćaju vrlo ozbiljno, pa se isto očekuje i od onih koji su samo u posjeti. I od onih koji nisu vjernici, očekuje se maksimalno poštovanje prema njihovoj religiji i vjerskim objektima koji se posjećuju, koji također mogu biti od njima velike arheološke ili povijesne važnosti.

Religija ima najveći utjecaj na život Indijca, za njega je život vječni ciklus rođenja, smrti i ponovnog rođenja, ciklus poznat kao samsara. Nakon ponovnog rođenja život čovjeka bit će ovisan o prethodnom životu, a tek onaj tko je sposoban osloboditi se ovoga vječnog kruga, njegov život bit će konačno završen.

Britanski je imperijalizam na Indiju ostavio velik dojam što se vidi u njihovoj velikoj prošlosti i samom provođenju politike, pa ne iznenađuje njihova komplicirana politika koju će rijetki u potpunosti shvatiti.

Luksuz i rub bijede

Nije čudno naići na luksuzan shopping centar u kojem se mogu naći bezobrazno skupe stvari, a da pri samom ulasku u centar osjetite jak smrad obližnjeg najsiromašnijeg indijskog stanovništva. Da, svega toga ima iako nije običaj da se na istom području nađu i bogato i siromašno stanovništvo. Obično se te dvije klase odvajaju, ne mareći jedni za druge.

Ljudi se rođenjem svrstavaju u kaste i tako im se određuje cijela budućnost. Bijega iz kaste nema. U kojoj kasti se rodiš, u njoj i umireš. Biti spreman na sve najbolje je obrambeno sredstvo u posjeti ovako osebujnom mjestu. Na brojne siromašne ljude koji leže na cesti umirući od gladi nitko ne reagira, iako se takav ekstreman prizor neće susresti na mjestima koje obilazi turistički vodič sa svojim putnicima.

Iako ljepote Taj Mahala vjerovatno svakoga ostave bez daha, zabranjeno je početi uzbuđeno vrištati ili se smijati. Iskazivanje bilo kakvih emocija strogo je zabranjeno. Mladiće i djevojke koje slučajno nađu negdje u parku da se ljube, čeka posebna kazna. To je, na tom konzervativnom i strogo rezerviranom mjestu u potpunosti neprihvatljivo, pa vrijedi i za one koji su opet, samo u posjeti.

Seksualnost Indijaca

Kako su u Indiji muškarci oni koji imaju puno veće ovlasti, često im nije strano seksualno uznemiravanje. Bilo žena svoga kraja ili još češće, putnica svijetle puti i plave kose koje su Indijcima čista premija, sudeći po tamnoputosti velike većine stanovništva. Osim toga, veliku ulogu igra čista znatiželja za inozemne žene druge kulture.

Pomalo nepristojan fenomen muške znatiželje se širi pa mnoge žene može ostaviti ranjivima. Upravo je zato bitno izgledati poput većine, konzervativno obučeni i sigurni u društvu u svako doba dana.

Zakoni dijelova tijela

Kao brojni hinduisti, za svaki dio tijela imaju posebnu hijerarhiju, pa je dobro znati kako shvaćaju koji dio tijela. Naime, glava kao „središte“ je superiorna u odnosu na išta drugo, dok su noge najniži dio superiornosti, te se smatraju prljavima. Upravo zato, ako se niste izuli a stali ste na nešto važno, isprika je nužna. Brojni bi se Indijci mogli jako uvrijediti.

Nije čudno ako se starijoj, važnoj osobi rukama dodiruju noge, jer se tako pokazuje znak pokore i poštovanja. Ruke su bitne jer lijevu koriste za sebe, a rukuje se isključivo desnom. Također, nikada se nešto važno, poput novca ili poklona ne daje s vaše lijeve strane, jer se smatra neljubaznim.

Muškarci se uvijek rukuju s muškarcima a žene sa ženama. Rijetko se rukuju muškarci sa ženama.

Odbiti kavu? Da. Otvoriti poklon? Ne.

Zanimljivo je kako nije nepristojno odbiti kavu, čaj ili kolače jer je to dio protokola, da vas nagovaraju dok ne prihvatite, pa je sasvim u redu reći da tek nakon nekoliko pitanja. Prije ulaska u kuću pristojno se izuti, dok poklone, različito od nas, nije pristojno odmah otvoriti.

I za hinduiste i  za muslimane je karakteristično da nikada ne daruju poklone od kože. Nadalje, nikada nemojte sjesti dok vam oni ne pokažu gdje, a pristojno je i ostaviti i malo hrane na tanjuru kako bi znali da ste siti i zadovoljni. Vrlo često će žena domaćica cijelu večer posluživati, a jesti će zadnja.

Vjenčanja i ukrašavanje

Indijska su vjenčanja poznata po svojoj raskoši. Najčešće traju po nekoliko dana, a u većini slučajeva brakovi su ugovoreni kako bi se osigurao imovinski status spajanjem određenih obitelji. Ovaj, za nas vrlo neobičan način sklapanja braka, mnoge bi mogao iznenaditi jer je stopa razvoda u Indiji veoma niska. Miraz je obavezan. Tako će mladenac uz svoju dragu dobiti i televizor ili auto, ovisi o dogovoru.

Mladenka se ukrašuje kanom, koje je obično zanimljiv turistima koji s kanom tetoviraju svoje ime. Ovo iscrtavanje njenih ruku može potrajati čak šest sati, a simbol je bračne sreće. Pritom je jako važno da oslikana ruka (najčešće se oslikavaju dlanovi) mora sadržavati i sitno ispisano ime mladenca, a bračna noć ne može početi dok on na mladenkinoj ruci ne pronađe svoje ime.

Naravno, mladenka je nezamisliva bez šarolikog i raznovrsnog nakita koji dopunjuje silno blještavilo svadbe. Dijelovi nakita su obično sačinjeni od najkvalitetnijeg zlata, a daruje ga rodbina, jer smatraju da će na taj način mladencima obezbijediti sigurnost. Indijska mlada nakit nosi po cijelom tijelu, a najuočljiviji dio tradicije je nošenje velikog zlatnog prstena u nosu zvanog “nath” sa lancem koji se zakopča u kosu.

Na indijskim vjenčanjima simbol braka je i “mangal sutra” ili “thaali” (maleni zlatni ukras koji se nosi na ogrlici). Trenutak kada mladoženja veže “mangal sutru” oko vrata mladoj važan je trenutak ceremonije. “Mangal sutra” može biti raznih oblika i veličina, a Hindusi često izabiru ukrase u obliku bogova Višnua ili Šive.

Kao dio vjenčanih običaja, na čelo mlade, na mjesto gdje se kosa razdvaja, stavlja se prah “kumkum”. Crvena boja “kumkuma” određena je bojom krvi. Ta tradicija potječe od nekadašnjih rituala žrtvovanja života božici Devi.

Bizarni rituali

Jedan od takvih je „sati“. Sati je indijski pogrebni običaj, danas vrlo rijedak i strogo kažnjiv zločin u Indiji, kada se žena koja je ostala udovica spaljuje zajedno s pokojnim mužem. Na takav čin žena je morala dobrovoljno pristati, a s obzirom na materijalno stanje i upitnu daljnju egzistenciju većina ih je zaista dobrovoljno odlazila u smrt.

Za hrabrost i bolji život, stotine djece se s krova hrama visokog 15 metara baci na plahtu koju skupina muškaraca drži razapetu nekoliko metara iznad zemlje. Vjeruje se da ovaj ritual djeci osigurava zdrav i dugovječan život. Djecu bacaju muškarci, a prije pada bebe dobro protresu, što se smatra obaveznim dijelom ovog stravičnog rituala. Nakon što je ovaj ritual pokazan i javno, brojne komisije za prava djece su se oglasile kako će ga zabraniti.

Više o bizarnostima istoka možete pročitati ovdje.

Neupitna je brojnost, raznolikost i upečatljivost običaja, upitno je samo razmišljanje budućih putnika u ovaj drugi svijet. Početni šok će se na kraju sigurno pretvoriti u nešto drugo.

Ines Marinac

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>