27 Kolovoz 2012
Prisjetimo se Tarzana

Jednog je dana, na praznim stranicama starih pisama i bilješki papira, pero američkog pisca Edgara Ricea Burrougsa, uslijed neimaštine, utjelovilo izmišljeni junački lik – Tarzan.

Priču je prodao časopisu All-Story Magazine, za 700 dolara, koja je prvi put objavljena na današnji dan 1912. godine, a potom i 1914. kao roman Tarzan of the Apes.

Priča postaje toliko popularna da je uskoro uslijedilo novih 25 nastavaka, romana, stripova, niz filmskih i televizijskih serija te čak i radijske emisije. Tarzan tako postaje jedan od najpopularnijih likova popularne kulture 20. stoljeća.

Vjerujemo kako ne postoji netko tko ne zna priču o Tarzanu?; ali za svaki slučaj – ponovit ćemo gradivo!

Tarzan je sin britanskog para, koji dolaze na znanstvenu ekspediciju u Afriku. Doživjeli su brodolom te su prisiljeni preživjeti u afričkoj divljini. Majka mu umire dok je imao godinu dana, a oca je ubio vođa majmuna, koji će kasnije posvojiti Tarzana.  Odgajaju ga majmuni, a kao mladić susreće Amerikanku Jane Porter, koja s ocem dolazi na ekspediciju, na isto mjesto gdje i njegovi roditelji. Jane se vraća u Ameriku, a Tarzan ostavlja džunglu u potrazi za njom. U sljedećim izdanjima knjiga, neko vrijeme žive sa sinom u Engleskoj. Međutim, Tarzan s prijezirom gleda na civilizaciju i vraćaju se u  Afriku, grade imanje koje postaje temelj kasnijim Tarzanovim avanturama.

Burroughs je stvorio ekstremni primjer junaka; opisao je Tarzana kao bijelca, atletski građenog – visok je, zgodan i preplanuo, sa sivim očima i crnom kosom. Uz to, on je hrabar, vjeran i postojan. Inteligentan je i lako uči nove jezike. Ponaša se etično u većini situacija, odan je i u potpunosti posvećen supruzi i uvijek je na strani slabijih.  Tarzanova je filozofija uvijek u skladu s ‘povratkom prirodi’, iako je bio sposoban ponašati se i kao civilizirana osoba.

Odjeća mu je komad tkanine od životinjske kože; neizostavan nož, a najdraže mjesto za spavanje – stablo. Odgoj u džungli mu daje sposobnosti koje su daleko iznad ‘običnih ljudi’, što uključuje penjanje i poskakivanje kao bilo koji veliki majmun, ili čak i bolje. Njegova snaga, brzina, okretnost, refleksi, osjetila i fleksibilnost su izvanredni u odnosu na ‘normalne ljude’. Borio se s gorilama, lavovima,, krokodilima, pitonima,  tigrovima (…) pa čak i dinosaurima (kada je posjetio Pellucidar).

Prvi je film o Tarzanu snimljen 1918., u kojem je Tarzana glumio Elmo Lincoln (slika gore), a od tada ih je, do 2008. godine zabilježeno 89. Najslavniji i najduljeg staža bio je bivši olimpijski plivač Johnny Weissmüller, čiji se izgled uglavnom poistovjećuje s izgledom Tarzana i često oponaša u crtežima i filmovima.

“Ja Tarzan, ti Jane”, sintagma je koje se zasigurno svi sjećamo, no, ne smijemo zaboraviti spomenuti ni vjernu čimpanzu, zvanu Cheeta, prisutnu od 1930-ih godina.

Za razliku od većine filmskih verzija, film britanskog redatelja Hugha Hudsona iz 1984. vjerno se drži originalne Burroghsove priče i smatra se jednim od najboljih. Bio je nominiran za Oscara za scenarij, sporednu mušku ulogu (R. Richardson) i šminku te za Césara kao najbolji film 1984. Hughu Hudsonu, redatelju razmjerno dugog staža, a malog opusa, film “Greystoke” je jedan od dva najuspjelija filma.

Lord Jack Clayton i njegova supruga Alice odlaze na znanstvenu ekspediciju u Afriku, a brod kojim su plovili razbio se o stijene i gotovo nitko nije preživio. Mladi par pokušava preživjeti u afričkoj divljini, Alice uskoro radi muško dijete, ubrzo umre, a Jacka razderu divlje zvijeri… Čovjekolika majmunica koja je upravo izgubila mladunče čuje djetetov plač i odnosi ga sa sobom… Godine prolaze. Beba je postala dječačić, pa odrastao mladić (C. Lambert), spretan poput majmuna. Hrabar i inteligentan, postaje vođa majmunskog plemena. Kad slučajno pronađe ogledalo, prvi put vidi svoje lice, bez dlaka i drugačije od onih koje je smatrao svojim rodom. U kućici nađe i medaljon s fotografijama svojih pravih roditelja. Slučaj će htjeti da britanska ekspedicija susretne neobičnog divljaka, a među njima je kapetan Arnot (I. Holm) koji će shvatiti da je Tarzan vrlo inteligentan, ali nije odrastao s ljudima. D’Arnot ubrzo otkrije da je Tarzan davno izgubljeni potomak lorda Greystokea i uspijeva ga odvesti u Englesku. Tamo je lijepa Jane Porter (A. MacDowell), ali i civilizacija koju ne poznaje… (opis filma preuzet s mojtv.hr)

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>