09 Srpanj 2012
Što nam poručuju zvijezde!?

Kada preda svjetlost, toplinu i život Sunce iščezava, oslobađajući pogledu nebeski svod  brojnim treptavim misterijama. Mjesec po njemu slijedi svoju stazu mijenjajući obličje iz noći u noć. Nebrojeno mnoštvo zvijezda šeće od večeri do jutra od jednog do drugog horizonta dok se među njima izdvajaju on osobit svjetla, živahnijih od ostalih. Grci su ih kasnije nazvali planeti, zvijezde lutalice.

Simbol zvijezde koji u naše vrijeme ukrašava horoskopske stupce u najstarijem je pismu, babilonskom klinopisu, označavao božanstvo. Svećenici su, kao nesporni stručnjaci za nebeske sfere, proučavali ritmove i gibanja na nebu i na Zemlji, određivali staze nebeskih tijela te ‘pronašli’ vrijeme i način kako ga mjeriti.

Mnoge kulturne građevine ranih civilizacija odaju zapanjujuće poznavanje strana svijeta i godišnjih položaja Sunca; piramide na obali Nila, hramovi Maya ili kameni stupovi Stonehengea. U vrijeme kada su se gradili, svećenici su istodobno bili mjerodavni i za astronomiju i za astrologiju, dakle i za zvjezdoznanstvo i za  tumačenje ljudske sudbine. Njihovi pokušaju pronalaženja božjih objava u konstelacijama nebeskih tijela svjedoče nam danas o pradavnoj ljudskoj čežnji: trudeći se izmamiti red i zakonitost iz univerzuma, koji je nastao bez njegove intervencije, čovjek nastoji razumjeti vlastito mjesto u kozmosu.

Radi lakše orijentacije učenjaci su razdijelili nebo oko Zemlje, “nebesku kuglu”, na dvanaest odsječaka. Istaknute zvijezde što leže na putanjama Sunca, Mjeseca i planeta skupili su u zviježđa zodiakosa, u životinjski krug. Nebeske i zemaljske događaje koji su se ponavljali doveli su u takve međusobne odnose da iz njih mogu izdvojiti naznake budućih događaja. Zbirka znamenja Asurbanipala – vladara Asirije i Babilonije (od 669. do 626. g. pr. n.e) – obuhvaća 4000 takvih predviđanja urezanih u glinene pločice. Kad se na horizontu uzdiže Sunce, a Merkur je u znaku Djevice to znači da će žetva biti obilna. Jupiterovo približavanje Marsu najavaljuje smrt nekog kralja.

Kad Venera svojim plamom osvijetli grudi škorpiona, kojemu je rep taman, a rogovi se žare, zemlju će opustošiti kiša i povodanj. Doći će skakavci i opustošiti zemlju. Desetkovat će volove i krupna goveda; prikazanje iz Asurbanipalove zbirke.

S najstarijim očuvanim osobnim horoskopom, iz 410. pr.n.e., nastupa ključni trenutak u povijesti astrologije. Veliča jedinstvenost postojanja, a ideju o vječnom kruženju remena zamjenjuje zamisao o linearnom slijedu. Moglo bi se reći kako je sa satom rođenja Šuma-usura, sina Šuma-idina – kada je Jupiter bio u Ribama, Venera u Biku, Saturn u Raku i Mars u Blizancima – kročila na svjetsku pozornicu budućnost.

Ondašnja nam je budućnost prošlost. No, tu je prošlost Homo sapiens svojski iskoristio. Već je koračao površinom Mjeseca, nebeska tijela i sam lansira u svemir, proučava galaksije udaljene 13 milijardi godina svjetlosti od Zemlje. Astrološke sustave tumačenja, koju su pripadnici naše vrste razvili dok su još vjerovali kako je Zemlja ravna ploča, kasniji su prosvijećeni naraštaji dočekali s omalovažavanjem, proglašavajući ih praznovjerjem. No, usprkos otporu astrologija se uspjela izboriti za svoje mjesto pod suncem. Jer njena magija još i danas djeluje.

Spektar tumačenja zvijezda u naše je doba toliko širok da se proteže od žutog tiska s nekoliko horoskopskih redaka, preko burzovnih prognoza, savjetnika za poslovnu astrologiju pa sve do ezoterijskih rasprava o utjecaju Neptuna na pad Air Franceova zrakoplova u proljeće 2009. godine.

Međutim, značenje astrologije danas najbolje ilustriraju dva potpuno različita astrološka usmjerenja. U zapadnjačkoj, psihološko-simboličkoj inačici tumačenje horoskopa služi prije svega kao tipologija i metoda otkrivanja samoga sebe, dok je u indijskoj kulturi, baš kao i u davno doba, nazaobilazna praktična pomoć vedske astrologije u svakidašnjem životu.

Astrologija je dosegnula fascinantnost i dokazivu terapeutsku korisnost povezavši se s genijalnim i iznimno iznijansiranim sustavom, koji možda nema ‘realan temelj’, no, u potrazi za vlastitim sebstvom može biti koristan; Peter Niehenke u knjizi Kritička astrologija

 

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>