16 Srpanj 2012
Svijet Harry Pottera: od političkog uređenja do obrazovanja

Na današnji dan 16.07. 2005. izdana je šesta knjiga o Harry Potteru: Harry Potter i Princ miješane krvi autorice J. K. Rowling.

Uglavnom svi (osim onih koji su živjeli pod kamenom posljednjih 15 godina) znaju priču o malom čarobnjaku Harry Potteru koju je smislila nekadašnja profesorica engeskog jezika Joanne Kathleen Rowling. Spisateljica popularnog nadimka Jo stvorila je jedan novi svijet u kojem je magija svakodnevna pojava, često prikazuje „bezjački“ (bezjak – osoba koja nema magične sposobnosti) kao dosadan za razliku od onog magičnog, prikazuje ratove, ljubav, prijateljstvo, odanost…

No, ovo nije još jedan članak o likovima i radnji, nego vam želimo približiti i objasniti kakav je zapravo svijet malog čarobnjaka; njihovo političko uređenje, edukaciju, poslove, selo Hogsmeade…. Veliki broj podataka ne dolazi samo iz knjiga, već ih je Jo otkrila obožavateljima na službenoj stranici, u intervjuima, konferencijama, itd.

Političko uređenje

Dakle, magični svijet ima svoje ministarstvo – Ministarstvo magije, kojim upravlja ministar. Glavna zadaća Ministarstva je očuvanje Čarobnjačkog zakona.

U knjigama Jo otkriva kako je britanski premijer upoznat sa radom Ministarstva magije, te usko surađuju i zajedno štite tajnost čarobnjačkog svijeta. Sjedište Ministarstva je u Whitehallu u centru Londona skriveno duboko pod zemljom.

U srednjem vijeku nije postojalo nikakvo ministarstvo nego samo Vijeće čarobnjaka sastavljeno od 12 najsnažnijih čarobnjaka i vještica. Pod upravom Ministarstva je i slavni čarobnjački zatvor Azkaban (o njemu nešto kasnije), koji se nalazi na otoku nedaleko Velike Britanije te drži zatvorene neke od najokorjelijih kriminalaca čarobnjačke zajednice. Ministarstvo ima ulogu sudbene, zakonodavne i izvršne vlasti.

Neki od ureda Ministarstva su:

 • Ured za magične igre i sportove
 • Ured za čarobnjačko pravosuđe
 • Ured misterija
 • Ured za internacionalnu magičnu suradnju
 • Ured za regulaciju i kontrolu magičnih stvorenja
 • Ured za zabranjeno korištenje magije
 • Ured za bezjačke artefakte
 • Komitet za eksperimentalne čarolije

Jo je izričito navela da britansko Ministarstvo nije jedino u svijetu, nego ga ima svaka država.

Školovanje

Školovanje mladih čarobnjaka počinje od njihove 11. godine. Svakom čarobnjaku ili bezjaku koji posjeduje čarobnjačke moći na 11. rođendan stiže pozivnica u školu koju potpisuje ravnatelj. Hogwarts je jedina škola u regiji (osim Hogwartsa, Jo je spominjala i Beauxbatons u Francuskoj, Durmstrang u istočnoj Europi, Institut za vještice u Salemu u Americi, Brazilska čarobnjačka škola u Riu de Janeiru), te je smještena u Škotskoj.

Školu su osnovala 4 najveća čarobnjaka onoga vremena; Godric Gryffindor, Salazar Slytherin, Rowena Ravenclaw i Helga Hufflepuff. Svaki od njih je unutar škole imao svoj dom u kojeg su smještali učenike birajući ih po određenim (njima najbitnijim) karakteristikama. Tako su oni najhrabriji i najodaniji prijatelji pripali domu Godrica Gryffindora, snalažljivi i lukavi Salazaru Slytherinu, mudri i inteligentni Roweni Ravenclaw a najmarljiviji i oni koji nisu imali nijednu od navedenih izričitih osobina Helgi Hufflepuff, koja je velikodušno primala bilo koga. Tako je ostalo i do današnjeg dana.

Glavni predmeti su:

 • • Transfiguracija
 • Obrana od mračnih sila
 • Čarobnjaštvo
 • Čarobni napitci
 • Travarstvo

Dok na 3. i 5. godini biraju izborne predmete ovisno o njihovim sposobnostima i ambicijama; astronomija, umjetnost, bezjački studiji, povijest magije, rune…
Na kraju 5. i 7. godine učenici polažu ispite O.W.L. (Ordinary Wizarding Level) i N.E.W.T. (Nastily Exhausting Wizarding Test), koji im odlučuje o kasnijoj mogućnosti zaposlenja.
Pozitivne ocjene su O (outstanding= izvrstan), E (exceeds expectations= iznad očekivanja), A (acceptable= prihvatljivo), dok su negativne P (poor= jadno), D (dreadful= užasno) i T (troll, trebamo li to uopće objašnjavati? ).

Hogsmeade (jedino potpno čarobnjačko selo)

Osnovao ga je Hengist od Woodcrofta, te je jedino potpuno čarobnjačko selo. Nalazi se u neposrednoj blizini Hogwartsa, te ga učenici često posjećuju tijekom vikend-izleta. Sastoji se od dvije ulice; High Street i Nokturno. High Street je ono što bi se moglo reći „srce sela“ u kojem se nalazi hostel, brojni pub-ovi, trgovine. U blizini sela nalazi se Vrišteća daščara koja je proglašena najukletijom kućom u Velikoj Britaniji. Isto tako, u Hogsmeadu se nalazi i željeznička stanica Hogwarts Expressa kojim učenici putuju u školu i svojim domovima.

U Hogsmeadu možemo naći gotovo sve vrste trgovina i obrta
• Dervish and Banges – obrt za prodavanje i popravljanje magičnih strojeva,
• Dogweed and Deathcap – trgovina za prodavanje biljaka, sadnica i cvijeća,
• Honeydukes – frizerski salon,
• Hogsmead pošta,
• Madam Puddifoot’s Tea Shop – kafić koji je najdraže okupljalište mladih parova,
• Olivander’s – trgovina i obrt za izradnju čarobnih štapića,
• Spinwitches – trgovina sportskom opremom, itd.

Zaista, tko ne bi želio živjeti u takvom svijetu?

Istina je da u tom svijetu postoji dobro i zlo, hrabri i kukavice, lopovi i pošteni ljudi, ali prednost činjenice da jedna osoba stvara čitav jedan svijet je ta što u njemu može nametnuti svoje mišljenje i stavove. Tako je za jednog od najvećih čarobnjaka, popularnog i voljenog ravnatelja Hogwartsa Albusa Dumbledora odlučila da bude – gej. To je dobilo ogroman broj pozitivnih kritika, pogotovo od gej zajednica čitavog svijeta, a sama Jo je izjavila da je time željela poduprijeti gej zajednicu i dokazati da je „gej okej“.

Razbila je i popularne predrasude da su djeca s naočalama „štreberi i neprivlačni“, napravivši glavnog lika koji nosi (moramo priznat pomalo „štreberkaste“) okrugle naočale i veliki ožiljak na čelu. Harryja zbog toga nitko nije smatrao manje ili (pre)više inteligentnim, neprivlačnim ili odbojnim.

U Velikoj Britaniji su poprilično omražene osobe crvene kose i pjegica (doduše kod nas ne toliko), ali Jo je stvorila jednu cijelu „crvenu i pjegavu“ deveteročlanu, skromnu, poštenu i voljenu obitelj Weasley.

Tko kaže da su muškarci najpametniji i najbolji? Možda se u Jo probudio feministički duh kada je stvarala lik Hermione Granger koja je jedna od najinteligentnijih učenika koji su ikada pohađali Hogwarts, te kasnije jedna od najsnažnijih vještica.

Ili primjer Draca Malfoya? Tijekom 6 godina školovanja je bio Harryjev zakleti neprijatelj i jedna od najzločestijih osoba u školu. No kasnije mu je spasio život! Pokazao je da je čovječnost ipak važnija od svega i da ne trebamo gaziti sve pred sobom kako bi sami uspjeli.

Zaista, tko ne bi želio živjeti u takvom svijetu? Svijetu prijateljstva, ljubavi, tajna, misterija, zanimljivosti.. 12 godina nas je Jo mamila u svoj svijet Harry Pottera, stvorila je generaciju čitatelja i obožavatelja koji su bili spremni na hladnoći, snijegu, kiši ili suncu stajati pred knjižarama čekajući ponoć i svoj novi primjerak sage o malom čarobnjaku.

Julijana Matković

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>