Stephan Lupino u Galeriji Ulrich

Stephan Lupino u Galeriji Ulrich

U zagrebačkoj Galeriji Ulrich, 12. listopada, u 18 sati, otvoril se izložba Stephana Lupina pod nazivom ‘Photo, design, sculpture‘. Izložba je otvorena do 29. listopada.

Stephan Lupino svjetski priznato ime umjetničke fotografije umjetnik je različitih interesa koji se posljednjih godina sve češće  opredmećuju u djelima visokih dometa.

Njegova fotografija (u manjoj mjeri sastavnica je i ove izložbe) posebno ona erotskog karaktera nosi poseban senzualni naboj, osjećaj za putenost tijela, svjetlo  prostora i ugođajnost čitavog prizora. I drugi motivi  (a često se radi o čitavim ciklusima) uprisutnjuju stanja blage metafizičnosti te je primjerice dostatan i jedan cvijet da tankoćutnošću oblika, akcentom boje u širini ambijenta postane znak veličajnosti stvorenog.

Lupino svojim senzibilitetom za ljepotu u ideji povezuje privlačnost žene i prividnu neznatnost krhkog cvijeta. Okom kamere stvorio je djela istovremeno intimistička i reprezentativna. Osmišljena izuzetnom likovnom kulturom vidljivom u drugačijim aspektima izražavanja i u drugim umjetničkim vrstama. Zanimljiva je njegova fascinacija skulpturom  (s naznakama već u ranim godinama opusa) konkretizirana u djelima intrigantne sadržajnosti i osebujne oblikovnosti.

Lupinova inspiracija potaknuta je i stanjima  biblijskih opisa gubljenja edenske čistoće, likovima koji su obilježili povijest u starom vijeku, ili nama bližim danima, s utkanošću mitološkog i legendarnog.

Lupino otkriva sukus života ponašanja, događaja vezanog uz osobu koje su u memoriji čovječanstva zadržani do danas. Razložna literarizacija logično se uklapa u tkivo volumena, u originalno razlaganje forme neraskidivo povezano s uzbudljivom ‘pričom’. U kompleksnosti isječka vremena i datosti zemljopisnog prostora, u rješavanju sudbinskih pitanja čovjeka.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


9 + 9 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>