Svjetski dan bez mesa – Meatout  2012

Svjetski dan bez mesa – Meatout 2012

Dolaskom prvog dana proljeća diljem svijeta obilježava se Svjetski dan bez mesa – Meatout  2012.

Svjetski dan bez mesa je dan koji u svijetu obilježavaju i organiziraju potrošači, zaštitnici prirode, ekolozi i zaštitnici životinja i životinjskih prava s ciljem promoviranja bezmesne prehrane. Cilj je  da se na prvi dan proljeća, koji simbolizira ponovno roñenje i obnovu prirode potrošačima  pomogne u razvitku zdrave, nenasilne prehrane zasnovane na povrću, voću, mahunarkama i  žitaricama. Mnogo je razloga za vegetarijanstvo i brojne organizacije mole potrošače da razmisle o svojoj budućnosti.

Prvi dan proljeća najbolji je dan za odluku o prelasku na prehranu koja ujedinjuje vitalnost, zaštitu ljudi i  okoliša te čistu savjest. Zato je početak godišnjeg doba u kojemu se priroda ponovno rađa idealno vrijeme za  proslavu prehrane namirnicama biljnog podrijetla.

Na Svjetski dan bez mesa, u svih 50 država SAD-a i u gotovo trideset zemalja diljem svijeta, dobronamjerni  pojedinci pozivat će svoje prijatelje, članove obitelji i zajednice u kojima žive da odbace mesne navike i  istraže zdravu i suosjećajnu prehranu sastavljenu od voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica.

Prijatelji životinja, u suradnji s američkom neprofitnom organizacijom Farm Animal Rights Movement  (FARM), također će se priključiti ovoj akciji pozivom građanima Hrvatske da na ovaj dan pokažu  kulinarsko umijeće i gostoljubivost te počaste sebe i svoje poznanike ukusnim jelima na biljnoj  osnovi.

Ovogodišnji Svjetski dan bez mesa obilježit će se u svijetu degustacijama na kojima će se podijeliti više od  30.000 veganskih obroka. Volonteri udruge Prijatelji životinja pridružit će se organizirajući degustaciju u  utorak, 20. ožujka 2012. od 12 sati na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, gdje će građani moći kušati  biljne inačice mesnih jela poput čobanca, pohanih odrezaka, ražnjića i bolognese.

Tom se prilikom pozivaju svi građani da šalju fotografije i recepte svojih biljnih jela kojima će obilježiti Dan bez mesa!

Svima koji na e-mail Udruge pošalju recepte i fotografije svojih veganskih jela, kojima će obilježiti  dolazak proljeća, Prijatelji životinja darovat će neke od nagrada, poput knjiga, majica, platnenih torbi,  bedževa, privjesaka i slično. Neke od knjiga za nagradu bit će “Hrana za mir – prehranom do duhovnog  zdravlja” i društvenog sklada Willa Tuttlea, “Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave: Uvod u karnizam dr. Melanie Joy i kuharica “Mljac”.

Vegetarijanska prehrana – promjena nabolje

Oni koji će se priključiti obilježavanju Svjetskog dana bez mesa vrlo brzo će spoznati da im svaka odluka  učinjena u tom pravcu mijenja život nabolje te daje više vitalnosti, zdravlja, ali i zadovoljstva, budući da se  njome izravno utječe na očuvanje okoliša i spašavanje brojnih životinja.

Prehrana koja se temelji na namirnicama biljnog podrijetla sve je više prepoznatljiva kao zdravstveno i  ekološki prihvatljivija. U stalnom je porastu broj građana koji se odlučuju na biljnu prehranu kako bi se zaštitili  od najčešćih bolesti i uzročnika smrtnosti u zapadnim zemljama kao što su bolesti srca i krvnih žila,  dijabetes, pretilost i rak. Istraživanja su pokazala da vegetarijanci, a još više vegani, imaju 20% nižu stopu  smrtnosti od svih oboljenja, žive dulje i rjeđe obolijevaju.

U svijetu se sve više upozorava na razoran utjecaj stočarstva na okoliš, s posebnim naglaskom na velik utjecaj uzgoja životinja na globalno zatopljenje, golemu potrošnju prirodnih resursa i izravnu povezanost s gladi u svijetu. Osim toga, užasava podatak da se svake sekunde nepotrebno kolju nevina živa bića.

Svjetski dan bez mesa (Meatout) obilježava se još od 1985. godine diljem svijeta na prvi dan proljeća, a  simbolizira ponovno rođenje i obnovu prirode, kako bi potrošačima pomogao u razvitku zdravije te etički i  ekološki prihvatljivije biljne prehrane.

I mali pokušaj prehrane bez mesa zbog velikih blagodati ubrzo može prerasti u konstantu i novu životnu naviku svakog pojednica, simbolizirajuću buđenje novog čovjeka u sve većoj zajednici suosjećajnih ljudi.

Više informacija i recepti na www.prijatelji-zivotinja.hr

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− 6 = 1

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>