Tablete i sirupi…. Ili narodni pripravci?

Tablete i sirupi…. Ili narodni pripravci?

-5, +10, snijeg, kiša, sunce. U ovim nemogućim vremenskim uvjetima ne da se nije teško razboljeti već ostati zdrav.

Kada nas temepratura, kašalj ili nešto treće zarobi za krevet vječno je pitanje za čim posegnuti. Lijekovi naših baka ili instant preparati koji u roku odmah skidaju temeperaturu i čudotovorno liječe kašalj.

Majka priroda

Čak je i znanost  potvrdila kako nije najbolje riješenje odmah trčati u ljekarnu po razne pripravke već prvu pomoć prvo potražiti u prirodnim ljekovima. Razlog tome jest što su blagotvorni na naš organizam, a i poboljšavaju imunitet.

Primjerice, ukoliko imate grčeve u želucu najbolje je popiti čaj od kamilice. Ovdje nije riječ o čajevima iz vrećice već sušenim cvjetovima koji su također u prodaji.

Za otekline najbolji su zavoji od octa. Uz dinamičan život ruku pod ruku veže se i stres.

Čir na želucu je česta posljedica svakodnevnih briga pa tako se protiv njega možete boriti naribanim kupusom. Odnosno sokom koji on ispusti. Loša vijest jest da bi svakodnevno trebali popiti oko jedne litre tog soka. Djeluje na način na potiče stvaranje zaštitne ovojnice u želucu i tako sprečava prodiranje snažne želučane kiseline.

Prva pomoć kod temperature je kupanje i oblozi od krumpira. Pripazite sa oblozima od rakije jer u prevelikim količinama može doći do opijenog stanja, a u oslabljenom organizmu to može biti vrlo opasno.

Najčudniji narodni lijekovi

Medicina čuda nalazi se svuda: od gutanja živih riba, do ispijanja mokraće .Daleko je čovjek napredovao od vremena kad je za izlječenje molio bogove i prinosio žrtvu paljenicu ne bi li se umilio nebeskim silama.

Počnimo od najdalje destinacije − Japana. U Zemlji izlazećeg sunca vrlo je popularan kozmetički tretman ribicama “gara ruffa” koje čiste lice, a potvrđeno je da je slična metoda postojala i u Istri. Navodno rješava psorijazu. Puno drastičniji način “liječenja” − u ovom slučaju reume i impotencije − jest zakapanje cijelog tijela u pijesak, što prakticiraju u području egipatske oaze Siwa.

Imate astmu? Nema problema, samo skoknite do obližnje “peškarije”. U indijskom gradu Hyderabadu. naime, astmu i ine probleme s dišnim putovima liječe gutanjem žive ribe.

Liječenje urinom

Moguće je i alternativno tumačenje, a to je da sluzava supstancija nekih riba privremeno potakne širenje alveola u plućima. Posve odbojan − barem za zapadnjake − primjer “suradnje” između čovjeka i životinje jest pijenje kravljeg urina. Dakle, zanemarite mlijeko i orijentirajte se na druge tekućine. To čine u Kambodži, gdje vjeruju da kravlji urin liječi mnoge bolesti.

Da nije sve tek “hokus-pokus”, svjedoči i činjenica da se on u Indiji prodaje u − bocama! − Vjeruje se da liječi gotovo sve, a popularna je i metoda amaroli − pijenje vlastitog urina. Ovo drugo posebno je popularizirao dugovječni indijski premijer Amrit Desai.

Riječ je o tome da se vjeruje kako hormoni, koji se u tragovima nalaze u urinu, potiču obrambene mehanizme, a kobilji urin u Australiji se koristi i za pripravu nekih farmaceutskih proizvoda.

Drevna kineska metoda, za kojom posežu širom svijeta, jesu i “famozne” kineske zagrijane čaše, a misli se da je najvažnije njihovo pozicioniranje na bolne točke tijela.

Slična se procedura koristila i u nekim dijelovima Hrvatske još u pretprošlom stoljeću. U kineskoj je verziji metoda srodna mokshi, spaljivanju stožaca od biljaka na nekim akupunkturnim točkama na tijelu. Daje dobre rezultate kod nekih smetnji s kralježnicom − a nije na odmet spomenuti da se u zabitijim provincijama, umjesto čaša, koriste rogovi.

Orah u oku

Nešto bliže, u Poljskoj i Rusiji, posebno je popularna terapija pčelinjim otrovom, odnosno ubodima tih plemenitih kukaca.

Preporučuje se da se ubodi smjeste u akupunkturne točke. Kako pčela ne bi izgubila žalac i uginula, koriste se posebne mrežice kroz koje ubadaju tijelo. O pčelinjem i zmijskom otrovu ima mnogo legendi, neki čak tvrde da je djelotvoran kod težih bolesti poput multiple skleroze.

Ima anegdotalnih dokaza da metoda ima vrijednosti, ali sustavna provjera efikasnosti nikada nije obavljena. Daleko najčudniji “lijek” jest kineski tretman orahom u oku i suhim lišćem biljke moxa u ušima. Čemu orah, to nitko ne zna!?

Stimulacija dupinima

Na kraju, ne baš toliko tradicionalan pristup − stimulacija dupinima.

Naime, u peruanskoj Limi trudnice dolaze na tretman, jer se tamo vjeruje da dupini stimuliraju mozak djeteta u trbuhu zvukovima visoke frekvencije.

„ Ovo je smjela new age ideja i ne pripada tradicionalnim učenjima. Teško je reći koliko je istine u priči o dupinima koji se glasaju frekvencijama kojima navodno komuniciraju na 1000 kilometara, a neki vjeruju da je to slično onome što u utrobi čujemo prije nego što se rodimo.“− zaključio je najpoznatiji hrvatski alternativac Drago Plečko

Ukoliko vas zanima nešto više o dupinima, već smo pisali o njima OVDJE!

*dio podataka o neobičnim lijekovima, preuzet je iz Slobodne Dalmacije

 Vana Babić

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


8 − 2 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>