Teleportacija; stvarnost budućih naraštaja

Teleportacija; stvarnost budućih naraštaja

“Beam me up Scotty”, jedan od najpoznatijih TV citata, zaštitni je znak Zvjezdanih staza.

Teleportacija, prijenos materije sa jedne lokacije na drugu nije samo produkt mašte Genea Roddnnberrya, već je izvedena i u stvarnom svijetu. No, za sve one koji se već vide kako se za koju godinu teleportiraju na neku egzotičnu plažu za godišnji odmor, loše vijesti. Teleportacija ljudi u teoriji je moguća, ali primjena u praksi će pričekati još neko, kako stoje stvari, dugo vrijeme.

Prva uspješnu teleportaciju izvela je 1997. ekipa sa Sveučilišta u Innsbrucku – uništili su česticu fotona na jednom mjestu, te stvorili identičnu repliku na metar udaljenom drugom mjestu. Foton? Jedan metar? Replika? Zvuči kao sitnica. Ali daleko je to od sitnice, s obzirom na to da su neki vodeći svjetski fizičari, pa i sam Einstein tvrdili da je to nemoguće.

Sadašnjost

Zahvaljujući posebnom kvantnom stanju koje se zove stanje Schrödingerove mačke istraživači su uspjeli teleportirati set kompleksnih kvantnih informacija te su pritom uspjeli sačuvati integritet tih informacija, prenosi Popsci.com.

Kvantne informacije tako su, ovim eksperimentom, u obliku svjetla manipulirane na takav način da su istovremeno postojale na dva različita mjesta, te su potom uništene na jednom mjestu i ponovno stvorene na drugom mjestu. U ovom istraživanju znanstvenici su uspješno prebacili kvantne informacije iz Japana u Australiju.

Znanstvenici se nadaju kako će ova saznanja moći koristiti u konstruiranju sigurnog i učinkovitog prototipa kvantnog računala. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science.

httpv://www.youtube.com/watch?v=wNC5iLNguRQ

Teleportacija u budućnosti

A što je s teleportacijom ljudi, onom svakodnevno viđenoj u Zvjezdanim stazama? Kao najveći stručnjak na tom području dr. Ping Koj Lam ne vidi ni približno kada bi se to moglo ostvariti. Osnovni problem je u tome što današnja teleportacija još uvijek znači uništavanje originala i stvaranje savršene replike, što bi konkretno značilo da je teleportirani čovjek ubijen, a na svijet dolazi njegov dvojnik.

Jasno vam je da to otvara gomilu pitanja, od onoga koliko je uopće moguće stvoriti savršenu repliku čovjeka, do raznih pravnih, moralnih i religijskih dilema. U Zvjezdanim stazama je to riješeno naizgled jednostavno. Čovjek ili objekt se skenira, dematerijalizira na nivou atoma, a njegov se “otisak” komprimira u jednu zraku koja se na ciljanom mjestu ponovo materijalizira u upravo onu teleportiranu osobu, a ne repliku.

Problem spomenut na početku teksta, Heisenbergov princip neodređenosti rješava uređaj znakovitog imena, Heisenbergov kompenzator. Hrabriji znanstvenici ipak tvrde da se daljnjim proučavanjem teleportacije na nivuo atoma mogu stvoriti i teoretske pretpostavke za teleportiranje živih bića. Istina, za početak bakterija i virusa, ali to je prvi korak prema teleportiranju čovjeka.

Konzervativniji znanstvenici se na to zgražaju, ali staro je pravilo da kada neki uvaženi znanstvenik izjavi kako je nešto moguće, gotovo sigurno je u pravu, ali kada kaže da je nemoguće, vrlo je vjerojatno da se vara.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ 8 = 14

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>