Tjedan izraelskog filma

Tjedan izraelskog filma

Od nedjelje, 27. prosinca u kinu Europa možete uživati u jednoj od najboljih svjetskih kinematografija- onoj izraelskoj!

Naime, do 1. prosinca kino Europa je domaćini manifestaciji ‘Tjedan izraelskog filma’ koju organizira Veleposlanstvo države Izrael u Zagrebu. Tijekom tjedna bit će prikazano pet novih i nagrađivanih ostvarenja ove plodne kinematografije, a sve projekcije su besplatne.

Kao što je objasnio Yossi Amrani, izraelski veleposlanik u RH, u posljednjih nekoliko godina izraelski filmovi postali su poznati i priznati. ‘Nadamo se da će filmovi koje vam donosimo dotaknuti vaša srca sa svojim pričama i omogućiti vam da posvjedočite bogatstvu života u Izraelu, zemlji nade!’, poručio je Amrani.

‘Tjedan izraelskog filma’ otvorit će pobjednik Jeruzalemskog filmskog festivala, film Intimna gramatika’ redatelja Nira Bergmana, a snimljenog po knjizi jednog od najpoznatijih izraelskih pisaca Davida Grossmana.

‘Pet sati do Pariza’ autora Leonida Prudovskog nježna je romantična priča između dvoje ljudi koji nemaju dovoljno povjerenja jedno u drugo, a film je službeno predstavljen na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Još jednu prekrasnu ljubavnu priču donosi film Ženidbeni posrednik’Avi Neshera, čija je radnja smještena u razdoblje nakon Holokausta u Izraelu, kada preživjeli još uvijek oklijevaju pričati o svojim iskustvima.
Priču o ponovnom naseljavanju Svete zemlje krajem 19. Stoljeća donosi film Gei Oni – Dolina snage’ redatelja Dana Wolmana.

Posljednji film u sklopu ‘Tjedna izraelskog filma’ dobitnik je World Cinema nagrade na Sundance Film Festivalu 2010. Radnja filma ‘Dobro jutro, g. Fieldman’, redatelja Yossija Madmonija smještena je u radionicu za restauraciju u kojoj novi naučnik pronalazi zanemareni klavir, za koji se ispostavlja  da je klasik te da bi njegova obnova i prodaja mogla donijeti veliku zaradu, a time i spas za trgovinu.

Raspored potražite OVDJE!

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− 1 = 2

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>