Uzročnici glavobolje – pobijedite ih!

Uzročnici glavobolje – pobijedite ih!

Glavoboljajedan od najčešćih simptoma s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu. Pod glavoboljom se podrazumijeva bol u glavi, trajna ili povremena, rijetka ili učestala, difuzna koja zahvaća cijelu glavu ili pak lokalizirana.

Loša vijest je da dobra hrana, cvijeće, toplo vrijeme, čak i kolege s posla mogu izazvati glavobolju. Dobra vijest je da s obzirom da sad znate sve te razloge, rizik od napada možete svesti na nulu. :)

Stresan posao: Sve što povećava razinu stresa može izazvati glavobolje ili migrenu. Glavobolje su zbog napetosti povezane s povećanom osjetljivošću na nervne putove u mozgu za prijenos bola.

Toplo vrijeme: Statistička su istraživanja pokazala da se glavobolje češće javljaju u ljetnim danima. Povećanje temperature od samo pet stupnjeva povećava rizik od glavobolje za 7,5%. Nizak pritisak, koji obično prethodi kiši, izaziva napetost čiji je rezultat glavobolja.

Mirisi: Jak miris, čak i ako je prijatan, može izazvati napad migrene. Zašto se to događa nije poznato. Najčešće boje, parfemi i neko cvijeće postaju pokretač glavobolje.

Fizička aktivnost: Intenzivne vježbe – aerobne, vježbe za snagu, pa čak i seks – mogu dovesti do glavobolje. Fizički napor čini da se krvni sudovi u glavi i vratu “napuhnu” što stvara dodatni pritisak i glavobolju.

Loše držanje: Opuštena ramena i loše držanje dok sjedite, loša podrška za leđa, suviše nisko ili previše visoko postavljen monitor ili navika držanja telefona između uha i ramena – sve to doprinosi pojavljivanju glavobolje.

Sir: Brie, čedar (cheddar), feta, parmezan, mozzarella, švicarski sir… sadrže tiramin koja izaziva glavobolje (ali samo napade migrene). Što je sir stariji, to ima više tiramina i predstavlja veći rizik.

Crveno Vino: Tiramin se, također, nalazi u crvenom vinu i nekim drugim alkoholnim pićima. Pritom alkohol usmjerava protok krvi u glavu, što može pogoršati bol.

Meso: Meso također sadrži tiramin, iako u manjim količinama, ali i sintetičke aditive, nitrate (za boju, očuvanje i slično) koji mogu ubrzati protok krvi u glavu kod nekih ljudi. Ova se bol obično osjeća s obje strane glave, dok se u klasičnom slučaju migrene glavobolja javlja samo na jednoj strani glave.

Glad: Ako ste propustili ručak ili večeru, glavobolja vas može upozoriti čak i prije nego što počnete osjećati glad. Najgore što možete uraditi je da “smirite trbuh” pomoću kolačića ili čokolade – slatkiši će izazvati nagli rast šećera u krvi, a zatim nagli pad, pa ćete samo biti još više gladni.

Pasivno pušenje: Pušenje je poznati izazivač glavobolje, ne samo pušača, već i osoba oko njega. Nikotin sužava krvne žile, uključujući i one u mozgu, što može izazvati bol.

Previše kave: U umjerenim količinama kofein je čak i koristan. Poznato je da je dio nekih lijekova za glavobolju, međutim pijete li prekomjerne količine, izazvat će suprotan učinak. Kada se ljubitelji kave naglo odluče riješiti te navike i to može postati razlog za novu vrstu glavobolje. Stoga, količinu treba postupno smanjivati.

Imate li učestale  glavobolje, saznajte razlog. Vodite neku vrstu dnevnika i bilježite kada i pod kojim okolnostima se glavobolja javila te što ste toga dana jeli i pili.

Kao rješenje pokušajte neku metodu opuštanja – istezanje, yoga, masaža, pilates.
Zdrava prehrana i dobar odmor također su od velike pomoći, a upotrebu lijekova protiv glavobolje smanjite na minimum. Ako je bol snažna i učestalo se pojavljuje, svakako posjetite liječnika jer svaka bol je signal da se nešto događa u organizmu.

 

 

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


9 − 3 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>