Video portreti Roberta Wilsona u Klovićevim dvorima

Video portreti Roberta Wilsona u Klovićevim dvorima

Iako se mnogima možda čini da se o pojedinim slavnim osobama poput Brad Pitta, Seana Penna, Johnnyja Deepa, Salme Hayek… gotovo sve već zna, kada se njihovi video portreti prikazuju u jednom prostoru, s dobro osmišljenom scenografijom, tada priča postaje doista intrigantna.

Upravo to će publika moći vidjeti u Klovićevim dvorima gdje se od 8. listopada do 11. studenoga održava velika multimedijalna izložba poznatog američkog umjetnika Roberta Wilsona.

Riječ je o svojevrsnim video esejima 11 slavnih osoba te dvije životinje njemu važne simbolike – crne pantere i sove. Svaka od osoba portretirana je u zadanom prostoru, s autorovom glazbenom kulisom i prilagođenim recitalom, tako da ne možemo govoriti o klasičnim portretima nego o pravom autorskom predstavljanju, gotovo kazališno-esejističkom pristupu.

Robert Wilson izuzetno je cijenjena osoba američke, ali i svjetske umjetničke scene. Smatraju ga začetnikom vizualnog postmodernog teatra, velikim scenskim i likovnim umjetnikom u raznim medijima – od instalacija, video art produkcije do kazališnih predstava, baleta, opere… Gotovo da nema žanra i umjetničkog pravca u kojima se nije okušao i u kojima nije ostavio traga, a veliki broj njegovih djela pohranjen je u najprestižnijim svjetskim zbirkama i muzejima.

Pokazat će to i ova izložba, jer iako će je mnogi doći pogledati radi portreta zvučnih imena, sigurno će uživati u autorovom pristupu. A koliko u svoje stvaralaštvo taj umjetnik ulaže cijelog sebe pokazuje i to da će Robert Wilson 8. listopada osobno otvoriti izložbu u Zagrebu i održati predavanje o svom najvećem životnom projektu – Watermill Centru. Riječ je o jednom od najjačih mjesta susreta umjetnika koje se ne financira iz državnih fondova i dotacija nego umjetnici svojim radom privlače sponzore i korporativna sredstva.

Za vrijeme trajanja izložbe u Klovićevim dvorima održat će se i premijera dokumentarnog filma “Absolute Wilson” redateljice Katharine Otto-Bernstein koji govori o njegovoj bogatoj karijeri.

The video cannot be shown at the moment. Please try again later.

Izložba “Robert Wilson – HD Video portreti” dosad je gostovala u mnogim metropolama – Berlinu, Parizu, Madridu, Singapuru, Hong Kongu, Grazu, Rimu, Milanu, Napulju, New Yorku, Londonu, Hamburgu, Salzburgu… a uskoro se može razgledati i u Zagrebu.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


9 − = 4

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>