Vitaminske zablude

Vitaminske zablude

Brojne reklame koje nam serviraju farmaceutske industrije prezentiraju sintetički proizvedene vitamine kao nužnost za zdravlje i ljepotu. Istine i zablude o vitaminima iznijela je liječnica Karmen Lončarek u knjizi Krema protiv smrti i druge priče.

Šmrčete, kišete, osjećate prve znakove prehlade? I za čim prvim posežete? Čaj, med i vitamin C. Naravno, većina će posegnuti za tableticom vitamina C, jer je to puno brže i jednostavnije nego pojesti nekoliko limuna, naranča ili mandarina.

Teorija o vitaminu C kao prevenciji i lijeku za prehlade i pojačalu imunološke obrane jedna je od najraširenijih predrasuda o zdravlju. Istina je da vitamin C ne utječe na trajanje i tok bolesti, pa čak i ne smanjuje smetnje.

Tamnu stranu farmaceutske industrije odlučila je otkriti liječnica Karmen Lončarek. Ova oftalmologinja te docentica na medicinskom fakultetu u Rijeci objavila je više znanstvenih radova u međunarodnim biomedicinskim časopisima, a problem manipulacije farmaceutskih tvrtka odlučila je približiti široj publici u knjizi Krema protiv smrti i druge priče.

Istina o vitaminu C i D

U spomenutoj knjizi Karmen Lončarek možete saznati kako je farmaceutsko tržište jedna od najraširenijih industrija te moramo biti svjesni činjenice da nam se ne prodaje uvijek zdravlje – već proizvod.

U posljednje vrijeme sve više se povezuje pojam zdravlja i ljepote. Tako je lijepa osoba obavezno zdrava i njegovana. U procesu proljepšavanja i vitamini su dobili svoju ulogu. Na deklaracijama brojnih šampona, krema te dekorativne kozmetike možemo pronaći istaknut dodatak vitamina, najčešće vitamina C, koji nam stvaraju iluziju dodatne kvalitete i učinkovitosti. Istina je da vitamini u takvom okruženju ne hrane dodatno kosu i kožu, jer nemaju nikakav učinak prilikom površinske primjene.

Primjera radi, iskušajte jednostavan,ali učinkoviti savjet za nadomjestak  vitamina D. Izađite na sunce i prošetajte! Naime, vitamin D primamo preko kože izložene suncu, a potreban nam je  za rast i održavanje kostiju. Manjak vitamina D uzrokuje rahitis, a kod starijih osoba krhkost kostiju, zbog čega prilikom padova dolazi do ozbiljnijih prijeloma. Ako vitamin D možemo nadoknaditi  izlaganjem suncu, zašto će svaki liječnik prije prepisati terapiju vitaminom D u tabletama?

Čemu vitamini zapravo služe?

Vitamini nas održavaju na životu, oni reguliraju razne biološke procese u tijelu, ali sami ih ne možemo sintetizirati nego ih unosimo putem hrane. Istina je da hrana bogata antioksidansima, u koje ubrajamo i vitamin C, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali djelotvornost antioksidansa u sintetičkom obliku, dakle u tableti, nije dokazana.

Nitko ne spominje niti mogućnost vitaminskog predoziranja i opasnost hipervitaminoze. Tako prevelika doza vitamina C može izazvati proljev, velika doza vitamina E izaziva glavobolju i  povišenje krvnog tlaka, a kod trudnica vitaminsko-mineralni dodaci mogu pogoršati jutarnje mučnine. Nedostatak vitamina kod ljudi prisutan je samo u nerazvijenim zemljama, a najčešće je riječ o nedostatku vitamina A i B.

U trudnoći manjak vitamina B izaziva deformacije djece, a nedostatak vitamina A može izazvati sljepoću, oštećenje imunološkog sustava pa čak i smrt djece. Učinkovitost vitamina potvrđena je kod hipovitaminoze i još malog broja stanja, ali ostala liječenja sintetički proizvedenim vitaminima nisu dokazana.  Izuzetak je vitamin A kojim se liječe neke kožne bolesti.

Jedite hranu, a ne tablete!

U posljednje vrijeme sve više reklama upozorava nas kako smo u opasnosti od nedostatka vitamina. Vodeći se poslovicom „Od viška glava ne boli“, naglašava se kako velika količina vitamina ne može naškoditi.

Ozdravljenje u obliku tableta postaje jedino moguće rješenje, a sve druge solucije su apsurdne i potisnute. Vitaminske tablete ne mogu zamijeniti kvalitetnu prehranu, tjelesnu aktivnost, pomoću njih ne možemo održavati zdravu tjelesnu težinu, kontrolirati unos masnoće u krvi niti kontrolirati krvni tlak.

Važno je zapamtiti da su vitamini najučinkovitiji kada se uzimaju kroz zdravu prehranu. Zato pojedite jednu naranču i mrkvu, i već ste zadovoljili dnevnu potrebu za vitaminom C i A.

 Karmen Širović

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− 2 = 5

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>