31 Listopad 2011
Eko turizam

Ekološka osvještenost, uz odabir namirnica, recikliranje otpada, korištenje obnovljivih izvora energije, brige za prirodu i njen opstanak, uključuje i odabir eko turizma. Jeste li znali da kao eko turist uistinu možete učiniti nešto za očuvanje okoliša? Međunarodno društvo za turizam je definiralo eko turizam kao “odgovorno putovanje u prirodna područja kojim se čuva okoliš i unapređuje blagostanje lokalnog stanovništva”, ili jednostavnije rečeno, riječ je obliku turizma u kojem sudjeluju ekološko svijesni pojedinci i grupe, koje svojim djelovanjem na okoliš pokušavaju smanjiti efekte kakve stvara  masovni turizam, pri čemu im se nudi edukacija i zabavni sadržaji u prirodi, ali ih istodobno i motivira na dublje razumijevanje važnosti očuvanja prirodnih i kulturnih resursa.

Odlučite li se  na tu vrstu odmora, znajte da on doprinosi očuvanju i zaštiti prirode, provodi se u vrijednim i očuvanim prirodnim područjima, posjeduje edukativnu komponentu koja podiže svijest o važnosti očuvanja prirode kod turista i lokalnog stanovništva, podržava i unaprjeđuje život lokalnih zajednica, služi kao motivator i generator novih poslovnih mogućnosti u regiji (posebice u ruralnim područjima), ima najmanji mogući utjecaj na okoliš i socio – kulturološke značajke regije te se provodi u malim grupama.

Eko turistička Organizacija ističe kako je eko turizam odgovorno putovanje u prirodna područja s ciljem zaštite okoliša i poboljšanja životnog standarda lokalnog stanovništva, a prema najnovijim istraživanjima eko turizam raste tri puta brže od klasičnog masovnog turizma i očekuje se da će njegov udio na turističkom tržištu u Europi u sljedećih 20 godina biti veći od 20%.

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>