29 Studeni 2011
Neobično o običnom ružmarinu

Ime ove prekrasne grmolike biljke potječe od latinskog ros marinus, značenja morska rosa ili morske suze, što referira i na sam simbolički čin “rođenja iz mora Mediterana”, rođenja čija je poruka snažnog, a ponekad suptilnog mirisa, nošena vjetrom.

Ružmarin je od davnine simbol postojanosti, regeneracije, sigurnosti, vjernosti i ljepote; reprezent i slika prirodnih procesa i gibanja.

Kao što se stavlja u kolijevku novorođenčadi, on je i pogrebni cvijet, no također i cvijet kojim su se ukrašavali bračni parovi, kao i kipovi bogova kroz religijske ceremonije. Maslinasto-zelena boja i srebrni odsjaj ružmarina nalaze svoj ambijentalni ekvivalent u magično-ljubičastoj boji lavande.

Fizička komplementarnost posredstvom čovjeka pretočena u dva principa. Ružmarina kao simbola energije oca koji daje snagu, čvrstinu, jasnoću, sigurnost i zaštitu, te lavande kao energije majke koja je nježna, ugodna i opuštajuća.

Mikrokozmos kao ogledalo makrokozmosa, komplentarnost naizgled suprotnih principa. Ružmarin me tako podsjeća na puls života i energije, beskonačan ritam prirode pretočen u malu grmoliku biljčicu, te okrunjen ljudskom maštom.

Od davnina su ljudi koristili ružmarin za osnaživanje pamćenja, okrjepu duha i zaštitu od zlih sila. Narodna medicina je, promatrajući ružmarin kao cjelovito biće u bogatstvu prirode, znala ono što je tek nedavno moderna znanost analitičkim metodama istražila i zaogrnula o ruho stručne terminologije.

Određeni spojevi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, poboljšavaju koncentraciju, služe za profilaksu i liječenje od raka (zanimljiva “koincidencija” sa zlim silama), dovode do stabilnosti i ravnoteže u funkcioniranju organizma.

Očito da su i stari grčki filozofi i pjesnici, koji su znali za blagodati ružmarina noseći grančicu iza uha, u svojim naizgled metaforičkim opisima prirode udahnuli istoj više života nego suhoparna cjepkanja i analize do najmanjih dijelova.

Ovo potonje prijeti anuliranjem imaginacije, a bez nje nema ni poštovanja, ni čuđenja jer bi se i, konkretno, ružmarin sveo na samo još jedan prirodni objekt sa parcijalnom funkcijom, objekt koji šuti.

Nikola Švenda

Jelena Viljevac

Facebook komentari:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>