Znanstvenici: na Marsu ima života 99%

Znanstvenici: na Marsu ima života 99%

U srpnju 1976. godine sonda spuštena na Mars nije uspijela donijeti uzorke koji bi potvrdili postojanje života, međutim, tri desetljeća kasnije, znanstvenici smatraju da taj eksperiment nije dao prave rezultate.

Viking 1 nije uspio pronaći dokaze za postojanje života, točnije stranih mikroba u uzorcima zemlje.

Matematička analiza uzoraka zaključila je da su soli u uzorcima donekle izmijenile originalne procjene – i da oni zapravo posjeduju jake tragove mikroba.

Novom analizom traženi su kompleksni uzorci u zemlji – nešto što bi moglo nagovještavati život. Na opće iznenađenje znanstvenika, uspijeli su. 

„Posljednje analize nagovještavaju postojanje života na Marsu i one podržavaju činjenicu da je Viking 1 zapravo pronašao mikrobe na Marsu“, izjavio je jedan od istraživača.

Ponovno provjeravanje uzoraka pokrenuto je nakon otkrića „perhlorata“ u uzorcima uzetima s druge lokacije na koju je sletjela sonda Feniks 2008.

Znanstvenici koji su proveli eksperiment podjeljeni su oko zaključaka koje ovi rezultati mogu donijeti. „Pronalaženje organskih materija nije dokaz života, ili prošlog života, to je samo dokaz za postojanje organskih materija“, stoji u izjavi.

„Ultimativni dokaz bio bi snimak nepoznatih bakterija. Trebalo bi poslati mikroskop kojim bi promatrali da li se ove bakterije kreću. Na osnovu onoga što smo do sada otkrili, siguran sam 99 posto da na Marsu ima života“.

Međutim, uprkos neslaganjima, znanstvenici se nadaju da će naredna misija poslana na Mars uspijeti dati 100 posto točan na odgovor o postojanju života na ovoj planeti, a to bi se moglo dogoditi vrlo brzo, prenosi srpski B92.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


6 − 5 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>